De rest kan ik me niet meer herinneren
De vakantietijd is voor mij altijd een tijd om weer eens een extra boek erbij te pakken. Nu lees ik een genre boeken dat in Nederland te weinig wordt gelezen naar mijn smaak. De graphic novel (of striproman) is een genre dat zit tussen een stripboek en een gewoon verhaal.
In Golven
Eerder deelde ik al eens het boek ‘In golven’ dat gaat over twee tieners, waarbij Kristen ziek wordt en uiteindelijk overlijdt. Ze was samen met haar vriend Tom een ongelofelijk grote liefhebber van surfen, van het zijn bij en in de zee. In het boek van AJ Dungo krijg je prachtig de historie van deze sport ook gelijk mee.
Het verhaal eindigt met Tom die zichzelf weer probeert te hervinden na het overlijden van zijn vriendin. Hij is vaak op de zee te vinden, op zijn surfplank. En daar legt hij uit hoe rouw werkt.
‘Het komt in golven. Een kort maar eerlijk antwoord. De leegte is er permanent. Maar in het verdriet zit geen herkenbaar patroon. Het komt en gaat. Het is onvoorspelbaar…’
Bea: afscheid van een Muze
Een ander boek dat me met een brok in de keel achterliet is het boek ‘Bea: afscheid van een Muze’ van de Vlaamse schrijver Pieter Aspe. Het verhaal begint op kerstavond in 2002 waar een eenzame schrijver een eenzame dame ontmoet in een café. Er bloeit een heftige liefde die ook lange tijd verborgen moet blijven. Alles gaat voor de wind en ze vieren samen grote successen. Na 13 jaar slaat plots het noodlot toe en de schrijver blijft verslagen achter.
De wending in het boek gaat zo onverwacht dat het je bij de kladden grijpt. Dit had je als lezer niet verwacht. Niet op dat moment en niet zo onverwacht. Niet nu het leven eindelijk allemaal zo lekker op rolletjes liep en zeker niet zo hartverscheurend…
En opeens is het boek uit. Een leven en de dood en alles daartussenin, het glipte zomaar door je vingers. Ook voor de schrijver die eindigt met deze monumentale zin:
‘De rest kan ik me niet meer herinneren’.
Nu je er nog bent
Hoeveel tijd je nog hebt om te leven, dat weet je niet. Diep van binnen weet ieder mens. De theorie accepteren we wel. Maar hoe vaak het je ook gezegd is, wat heb je gedaan om je voor te bereiden op het afscheid van je dierbaren?
Die boodschap blijven we herhalen: bereid je voor. Zorg dat je geliefden weten wat je wilt, hoe je herinnerd wil worden, wat je belangrijk vindt, wie ze moeten bellen als jij er niet meer bent, wie bij je wachtwoorden kan en wie iets begrijpt van de boekhouding. En verzeker je ervan dat jij het ook weet van je partner, of van je ouders of van je beste vriend. Als het afscheid er dan uiteindelijk is, verwacht of onverwacht, dan is er rust voor rouw.
Wat wil jij achterlaten?
Bright Elephant helpt mensen om bij leven hun nalatenschap goed te regelen, hun uitvaartwensen vast te leggen en, waar nodig, advies te geven over een (levens)testament. Vraag de brochure ‘Wat wil jij achterlaten?’ aan voor meer informatie!
Welk boek heeft jouw gegrepen?
‘k Ben eigenlijk wel benieuwd welk boek jou heeft gegrepen of heeft beziggehouden. Welke tips heb jij?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.
Achtste groepers huilen niet!
Inmiddels een klassieker maar heel aangrijpend, nog altijd
Ja, dat is zeker ook een mooie!