Brief schrijven

Iemand tevoorschijn vertellen

In de chaos van rouw lukt het soms maar moeilijk om de mooie herinneringen vast te houden. Het leven van alle dag is soms al lastig genoeg om vorm te geven. Maar juist in een periode waarin je je leven opnieuw vormgeeft na een verlies is het belangrijk om de herinneringen te verwelkomen. In die herinneringen is degene die we missen nog steeds dichtbij.

Iemand tevoorschijn vertellen

Als we weer verhalen vertellen van lang geleden of van nog niet zo lang geleden, waarin degene die je mist nog is, dan lijkt het soms of de ander er gewoon weer is. Dit is een belangrijk principe in ons programma ‘Schrijvend door rouw’. Het kost soms moeite om de herinnering op te graven. Maar soms, met een onverwachte opdracht, is de ander er weer even. Even wat dichterbij! 

Een van de deelnemers vertelde:

‘Ik vind dit schrijven echt heel fijn en iedere morgen heb ik weer zin om eraan te beginnen. En zo komt mijn man weer dichterbij. Het is zo mooi dat de opdrachten van jullie zo goed werken!’ 

Maar dat het niet altijd eenvoudig is om de confrontatie met herinneringen aan te gaan, dat blijkt ook. Een andere deelnemer deelde:

‘De opdrachten doen pijn, maar ze zijn tegelijkertijd heel erg fijn. Juist omdat ik de liefde van mijn partner voel als ik schrijf.’

20 seconden van grote moed

Een mooi voorbeeld van het tevoorschijn vertellen van een dierbare is het volgende fragment uit de film ‘We bought a zoo’ waarin Benjamin na het overlijden van zijn vrouw besluit om een dierentuin te kopen. Het is een prachtige film over het leven hervinden na een verlies. En dat gaat niet zonder tranen. Maar zeker ook niet zonder mooie verhalen die weer worden opgehaald.

Dit is de familielegende die keer op keer wordt verteld, check dit filmpje maar:

‘Hoi mam!’ ?

Het is prachtig.

Wist je dat het soms echt gewoon zo werkt? Dan is het of je de ander weer ziet, of je de stem weer hoort.

Brief schrijven
Heb je ons schrijfprogramma nog nooit gedaan? Overweeg het eens. Het programma is er in twee varianten: Het meeste gekozen programma gaat over een periode van drie maanden. Je ontvangt 30 gepersonaliseerde mails en schrijfopdrachten met daarnaast veel inzichten en tips. Er is ook een intensiever programma waarin je in een maand hetzelfde krijgt. Meer info op brightelephant.nl/schrijven »

Deel je herinnering in een kaart of brief

Ken je iemand die nu de leegte moet ervaren? Stuur niet alleen een mooie wens, maar probeer een herinnering op te halen. Schrijf op hoe je iemand herinnerde. Neem even de tijd. Zo kan je de ander helpen om de herinnering levend te houden.

Dus schrijf eens een brief of vul de kaart met iets wat je je nog weet te herinneren. Of stuur gewoon een lange mail.

Dus ken je iemand in rouw? Doe iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)