Brief-schrijven-met-Kerst

Wat kan je rond de kerstdagen schrijven aan iemand in rouw?

De feestdagen van dit jaar 2020 zullen in bijna alles anders zijn dan andere jaren. Dit jaar geen uitgebreide familie diners, geen kerstnachtmis, geen glühwein of warme chocolademelk, geen schaatsbaan op het marktplein, geen familiebijeenkomsten. Iedereen voelt de beperkingen.

Pittige feestdagen

De feestdagen kunnen speciaal zwaar zijn om door te komen voor mensen die een dierbare moeten missen. Rondom hoogtijdagen als Kerst en Oud & Nieuw kan je de lege plek en de letterlijke lege stoel extra hard voelen.

Dat is een van de redenen waarom voor rouwenden de feestdagen een donkere rand kunnen hebben. Deze dagen kunnen allesbehalve feestelijk voelen. Dat het gemis extra wordt ervaren tijdens deze speciale dagen is zeker niet alleen in het eerste jaar na het overlijden van een dierbare.

Een lege stoel

Wat je zou kunnen doen is een lege stoel aan tafel klaarzetten voor degene die je mist. De tafel mooi gedekt. Misschien de foto van degene die wordt gemist op tafel en een kaars ernaast. Het is niet raar om iemand een duidelijke plek te geven, ook al is de ander er niet meer. Het kan helpend zijn om iemand even speciaal weer aan tafel uit te nodigen, al weet je dat de stoel leeg zal blijven.

Wat kan je ze schrijven?

Misschien zijn alle kaartjes de deur al uit of misschien liggen ze net klaar om te schrijven. Of je stuurt het digitaal dit jaar. Overweeg speciaal dit jaar net wat anders te schrijven als alleen ‘Fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar’. Wat kan je dan wel schrijven?

  • Juist in deze tijd van feestdagen moet ik aan je denken.
  • ‘Kerst zal voor jou niet meer hetzelfde zijn nu ### er niet meer is.’
  • Ik besef dat juist deze weken pittig voor je kunnen zijn nu je ### moet missen. Hoe gaat het met je?
  • Dit is misschien de meest lastige Kerstperiode die je hebt meegemaakt. Ik denk aan je en wens je liefde en troost toe, juist ook nu je ### mist. Daarbij wens ik dat het nieuwe jaar voor jou een goed jaar zal worden.
  • ‘Ik steek een extra kaarsje aan voor ###. Ik denk aan je.’

In een reactie op dit artikel schreef iemand die zijn partner had verloren: ‘Hoe gaat het met je?’ is voor mij altijd zo’n vraag waar ik altijd diep bij zucht. Wat een rotvraag. Vraag liever ‘wat heb je gedaan vandaag?’, of ‘wat doe je met Kerst?’ Dat is veel relaxter.

Je hoeft ze niet op te vrolijken

Het is begrijpelijk als je iemand die verdrietig is wilt opvrolijken. Maar een lach laat het gemis niet verdwijnen. Kan je je voorstellen dat het niet bij iedereen fijn overkomt als je hem of haar vrolijke kerstdagen toewenst? Nu is iedereen anders, maar probeer je te verplaatsen in die ander.

Wat je wel zou kunnen wensen of schrijven in een kaartje, een brief, per email of whatsapp? Een paar suggesties:

  • Hoe jij deze feestdagen ook doormaakt en hoe je je ook voelt, ik wil er voor je zijn.
  • Deze dagen denk ik speciaal aan je en kan me voorstellen als je niet op feestelijkheden zit te wachten…
  • ‘Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik je zal moeten schrijven. Maar ik wil je laten weten dat ik aan je denk, speciaal in deze tijd.’

Deel daarbij ook een mooie herinnering. Misschien aan de laatste keer dat jullie samen Kerst vierden. Of een warme herinnering aan degene die gemist wordt. Juist het delen van dierbare herinneringen is enorm troostrijk.

Neem de tijd, schrijf een brief

Je kunt ook de tijd nemen en een mooie brief schrijven aan de ander. Het hoeft niet een vrolijke fruitige brief te worden, maar een eerlijke en persoonlijke brief. Recht vanuit het hart. Juist ook als je het zelf moeilijk vindt om de goede woorden te vinden.

Deel een herinnering. Vertel wie die ander was. Waar je aan terug denkt als je denkt aan iemand die er niet meer is. Was het de vrolijkheid van de ander, de vriendelijkheid, de bescheidenheid, de vindingrijkheid, de humor? Schrijf het maar op en uit.

Ieder heeft zijn last te dragen

In het artikel ‘Hoe rouw me hielp om een perfecte brief te schrijven’ (bron) deelt Carolyn dat ze door haar eigen verlies oog kreeg voor het verlies van anderen. Niet alleen een rouwende kan het rond deze feestdagen als zwaar ervaren. Er zijn mensen die weten dat dit zeer waarschijnlijk hun laatste Kerst samen zal zijn. Er zijn mensen die worstelen in hun huwelijk of die enorme zorgen hebben vanwege een verslaafd familielid. Anderen dreigen weg te kwijnen in een eenzaam bestaan.

Als je het ziet en weet, benoem het in een brief. Leg contact. Laat weten dat je ze niet vergeet. Deel waar je zelf je kracht vandaan haalt. Deel een bijzonder citaat. Deel de goede wensen die je hebt.

Wij wensen je mooie Kerstdagen, veel goede herinneringen en veel liefde toe.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
1 jaar geleden

Dank jullie wel voor de tips. Ik heb er echt iets aan!
wens jullie fijne kerstdagen en een veilig en vredevol 2023!
met vriendelijke groet,
mieke Rijnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)