Waarom is het belangrijk je nalatenschap te regelen

Waarom is het voorbereiden van een nalatenschap belangrijk

Memento Mori. Gedenk te sterven. Heel sexy is het niet om over het levenseinde na te denken. Maar je doet je nabestaanden een groot cadeau als je de dingen hebt geregeld voor als jij er niet meer bent. Waarom zou jij je nalatenschap vastleggen? Op die vraag geven we in dit artikel een antwoord.

Voorkom verrassingen

Het voorbereiden en vastleggen van een nalatenschap is belangrijk. Je legt het vast bij leven, het liefst in ‘gezonde tijd’ als je die hebt. Zo wordt gezorgd dat de wensen bekend zijn en gerespecteerd worden. En zo wordt er ook gezorgd dat nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. 

‘Doodgaan wil ik nog lang niet, maar ik wil een ander niet opzadelen met al het uitzoekwerk als ik er niet meer ben. Na het overlijden van mijn ouders kwam het allemaal bij mij te liggen en ik heb dat als heel heftig ervaren.’

Elizabeth

Waarom voorbereiden nalatenschap 

Het vastleggen van je nalatenschap is om een aantal redenen belangrijk. Belangrijk om je nabestaanden geen spoorzoeker te maken. Maar er zijn nog meer belangrijke redenen. Hieronder een aantal op een rijtje:

  1. Zeggenschap over de nalatenschap: Als je je nalatenschap niet goed regelt, kan het zijn dat je bezittingen en schulden na je overlijden niet overgaan naar de personen die jij voor ogen had. Door je nalatenschap goed te plannen en een testament op te stellen, houd je zelf de regie over wie wat erft.
  2. Voorkomen van ruzies: Een nalatenschap kan na het overlijden van een dierbare vaak voor veel emoties zorgen, en soms ruzies tussen erfgenamen komen regelmatig voor. Door je nalatenschap goed te regelen, voorkom je dat er onenigheid ontstaat over wie wat erft en welke afspraken er zijn gemaakt.
  3. Belastingbesparing: Door je nalatenschap goed te plannen, kun je belasting besparen voor je erfgenamen. Zo kun je bijvoorbeeld schenkingen doen tijdens je leven of gebruikmaken van vrijstellingen om te voorkomen dat je erfgenamen later veel belasting moeten betalen.
  4. Regelen van praktische zaken: Bij het regelen van je nalatenschap kun je ook praktische zaken regelen, zoals het aanwijzen van een executeur die je zaken regelt na je overlijden, het regelen van de zorg voor minderjarige kinderen of het benoemen van een bewindvoerder voor erfgenamen die nog niet met geld om kunnen gaan.

Kortom, het voorbereiden van een nalatenschap is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de wensen van een overledene worden gerespecteerd en de erfgenamen niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Het kan ook helpen om ruzies tussen nabestaanden te voorkomen, belasting te besparen en praktische zaken te regelen.

Wil jij je nalatenschap ook regelen?

Misschien denk je over jezelf of misschien wel over je ouders of bekenden op leeftijd. Wat is er al geregeld? Neem de tijd om die nalatenschappen inzichtelijk te maken.

Bright Elephant helpt je hierbij. We leggen samen met jou je nalatenschap zorgvuldig vast in een persoonlijk digitaal dossier. Zo krijg je zicht op je nalatenschap en kan je ook keuzes maken in hoe je de zaken geregeld wil hebben.

Download onze brochure of stuur gelijk een bericht om een afspraak te maken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)