Nalatenschap zonder testament

Wat gebeurt er met je nalatenschap als je geen testament hebt?

Het opstellen van een testament is belangrijk om ervoor te zorgen dat je nalatenschap verdeeld wordt volgens jouw eigen wensen en op een manier waar je achter staat. Maar lang niet iedereen heeft een testament. Wat gebeurt er als je geen testament hebt?

Wettelijke verdeling zonder testament

Als je geen testament hebt, wordt je nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke regels van het erfrecht (bron). Dit betekent dat je erfgenamen je echtgenoot of geregistreerd partner en je kinderen zijn. Zij erven automatisch volgens de wettelijke verdeling, waarbij je partner het grootste deel krijgt en je kinderen het restant verdelen.

Als je geen partner of kinderen hebt, zijn je ouders, broers en zussen je wettelijke erfgenamen. Zijn die er ook niet? Dan erven je grootouders, ooms, tantes, neven en nichten.

Slecht de helft van de Nederlanders heeft een testament. Meer dan de helft van deze testamenten is verouderd.

Wat gebeurt er als je geen familie hebt?

Als je geen familie hebt of als er geen wettelijke erfgenamen zijn, dan gaat je nalatenschap naar de staat. Als je dat niet wil, dan is een testament nodig waarin je vastlegt aan wie je je bezittingen wilt nalaten. Denk dan bijvoorbeeld aan vrienden of goede doelen (bron).

Samenwonenden zonder geregistreerd partnerschap

Als je samenwoont zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk, heeft je partner geen wettelijk erfrecht. Om je partner toch te laten erven, is het belangrijk om een testament op te stellen waarin je je wensen vastlegt.

Wat gebeurt er met je schulden?

Je nalatenschap bestaat niet alleen uit bezit, maar ook uit schulden. Als je overlijdt, worden je schulden verrekend met je vermogen en worden de resterende schulden door je erfgenamen geërfd. Het is belangrijk dat erfgenamen dit weten voordat ze een erfenis willen accepteren of verwerpen.

Conclusie

Het is belangrijk om na te denken over wat er met je nalatenschap gebeurt als je geen testament hebt. Je vermogen wordt verdeeld volgens de wettelijke regels. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als het niet zal gaan zoals je wilt, is het raadzaam om een testament op te stellen.

Wij helpen je graag met het inzichtelijk maken van je nalatenschap en de keuzes die je hebt. Je kunt ook advies vragen bij een notaris of andere nalatenschapsspecialist.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)