Jezelf-kwijtraken-in-rouw

In rouw verlies je ook jezelf

Het verliezen van een dierbare stuurt je op een reis om opnieuw een balans voor het leven te vinden. Wie ben je, nu die ander er niet meer is? Het hervinden van jezelf in rouw is een belangrijk onderdeel van de reis door jouw rouw.

De buiten en de binnenkant

Rouw kan een hele opgave zijn, al rouwt iedereen op zijn eigen manier. Daar waar de een er helemaal van slag van is, daar lijkt een ander het luchtig op te pakken. Maar is het zo dat het verlies van een dierbare hen minder diep raakt? 

De buitenkant van rouw ziet er inderdaad soms uit alsof het leven gewoon doorgaat. Als je merkt dat je omgeving niet op rouw zit te wachten, hou je verdriet maar liever binnen. ‘Oh, het gaat wel weer oké’, zullen mensen denken. Van binnen werkt het anders. Lees ook de binnen- en buitenkant van rouw »

Jezelf kwijtraken

In het verlies van een dierbare kan je jezelf ook kwijtraken: de hele samenhang van het leven is veranderd. Dat wat je dacht te kunnen ondernemen is veranderd. Het doodgewone alledaagse zal nooit meer zijn wat het was. Je mist een vriend, een partner, een kind, een ouder en zij zijn onvervangbaar.

‘Wie ben ik zonder de ander?’ Dat kan een grote vraag zijn waar maar moeilijk antwoord op is te vinden. De vraag kan zich zo groot aandienen, dat je jezelf kan afvragen wat het leven voor zin heeft nu de ander er niet meer is.

Dat is dus ook rouw: jezelf kwijtraken omdat de persoon die je was niet langer bestaat. Het kan voelen alsof er een stukje in je ontbreekt. Je moet jezelf weer opnieuw gaan vinden, omdat wie je was er niet meer is. Misschien herken je een gevoel van desoriëntatie en verwarring.

Het is ook rouw

Dit hoort er ook bij, hoe verontrustend je het ook kan vinden. Tijd heelt niet alle wonden, maar je hebt wel tijd nodig om te rouwen, te genezen van de schrijnende pijn van verlies en jezelf weer te vinden in een heel nieuw leven.

Schroom niet om steun en hulp te vragen bij vrienden, familie, lotgenoten en professionals. Hoewel een ander de rouw niet van je kan overnemen kan een ander tot grote steun voor je zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Ook je omgeving moet opnieuw ontdekken wie jij bent. Ze vinden het soms lastig. Ze willen er wel voor je zijn, maar hebben geen idee hoe. In ons online rouwprogramma zit een belangrijke opdracht. In het kort: schrijf een brief aan de mensen die niet begrijpen wat er met jou gebeurt nu je rouwt. Durf aan te geven wat je nodig hebt van je omgeving.

Ken je iemand in rouw?

Doe iets voor iemand in rouw. Hoe klein dan ook.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Indigo
Indigo
1 jaar geleden

Mooi verhaal en heel herkenbaar, nog elke dag denk ik dit .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)