Familieconflict artikel

Ruzie om een erfenis

Ruzie rond de kist, het komt vaker voor dan je denkt. Bij de afwikkeling van een erfenis kunnen sluimerende spanningen en ongenoegen in families al voldoende zijn om uit te monden in een groot conflict.

Het kan de besten overkomen

Nee, je familie is niet vreemd als rondom een overlijden een stil conflict uitmondt in een vervelende situatie. Het overkomt de besten en het komt vaker voor dan je denkt.

Eigenlijk ontstaat conflict daar waar zaken onduidelijk of niet uitgesproken zijn. Waarom moet het zo geregeld worden? Wie heeft besloten dat dingen zo gaan? Bevat een testament grote verrassingen misschien? Een ruzie begint snel als er verschil is van inzicht bij grote belangen. Geld is niet altijd het leukste thema om over te praten en oud zeer kan zomaar venijnig de kop op steken.

Belangrijkste conflictpunten

Waar ontstaan deze ruzies dan precies om? Dat zijn eigenlijk drie belangrijke situaties:

  1. Er wordt veel te weinig of onjuiste informatie over een nalatenschap verschaft.
  2. Iemand lijkt voordeel te hebben bij de afhandeling. Bijvoorbeeld doordat een van de kinderen bankzaken kan regelen of de pinpas in bezit heeft.
  3. De nalatenschap wordt afgehandeld door iemand zonder verstand van zaken of zonder de regels te volgen.

Wie kan helpen bij conflict?

Als er spanningen in de familie zijn kan een ervaren en onafhankelijke professional van enorm toegevoegde waarde zijn. Een nalatenschap wil je zorgvuldig en transparant afwikkelen. Iedere twijfel kan een ruzie alleen maar opblazen. Een onafhankelijk executeur en een notaris zijn verplicht om zorgvuldig en volgens protocollen te werken en te rapporteren. Je kunt alles met een gerust hart aan hun overlaten. 

Als er onenigheid is rondom het verdelen van de inboedel, dan is het belangrijk dat erfgenamen met elkaar in gesprek blijven. Daar kan soms mediation voor nodig zijn. Ook hierin kan de onafhankelijke executeur en de notaris een weg in wijzen.

Wat kan je nu doen?

Hoe meer duidelijkheid er is voordat iemand is overleden, hoe minder reden en ruimte er is voor het ontsporen van een ongerief. Bespreek waar mogelijk nu al de belangrijke zaken rondom je nalatenschap. Zo zorg jij voor rust als je er niet meer bent.

Het is in iedere situatie verstandig om je nalatenschap inzichtelijk vast te leggen. Check onze informatie daarover op ‘Wat wil jij achterlaten?‘.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)