Digital Legacy

Je data (en crypto’s) na de dood

In april 2021 werd het rapport ‘Data na de dood’ gepubliceerd. Het is een onderzoek naar digitale nalatenschappen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken. Een belangrijke vraag is: hoe ga je om met alle digitale bezittingen die een mens anno nu heeft (bron).

Dat de overheid nadenkt over hoe alles netjes rondom digitale nalatenschap bij wet geregeld moet worden is een goede zaak. Een aanleiding te meer om er zelf ook goed over na te denken. We zijn ondertussen immers meer digitaal aanwezig dan we vaak doorhebben!

Uit onderzoek in 2021 blijkt dat 89% van de Nederlanders dagelijks gebruik maakt van sociale media. Jij waarschijnlijk ook. Tegelijkertijd weten maar weinig mensen wat ‘digitaal nalatenschap‘ is en welke regels gelden (bron).

Wat gebeurt er met je digitale bezit als je overlijdt?

Er zijn gelukkig ontwikkelingen dat zaken worden geregeld door platforms zoals Facebook, Google en Apple. Zo kan je vastleggen wie een ‘vertrouwenspersoon’ is die je digitale eigendommen mag beheren.

Je kan echter nog niet op ieder platform de zaken al goed regelen voor als jij er niet meer bent. Simpel gezegd is jouw data als jij er niet meer bent niet meer van jou, maar ook niet vanzelfsprekend van je nabestaanden.

Het kan zomaar verwijderd worden

Veel platforms laten accounts mèt inhoud verdwijnen als er een bepaalde periode niet wordt ingelogd of als een abonnement wordt opgezegd. Wat er in deze accounts te vinden is zijn vaak privé-eigendommen die van belang zijn voor nabestaanden:

Veilig Internetten
De overheid heeft de website veiliginternetten.nl in het leven geroepen om iedereen te helpen bij veilig internetten. Hier is ook meer informatie te vinden over Digitaal Nalatenschap »

Foto’s, emails en accounts

Foto’s worden vaak met de smartphone gemaakt en automatisch opgeslagen in onlineaccounts: in de cloud dus. Net als email accounts en andere data die ook heel handig overal bereikbaar zijn omdat ze in de cloud zijn opgeslagen.

Maar als een abonnement wordt opgezegd, wordt de inhoud van deze accounts verwijderd. Zo kunnen bibliotheken vol dierbare en waardevolle informatie verdwijnen. Het hiervan bewust worden is een belangrijke eerste stap.

Crypto’s

In Nederland zijn bijna 2 miljoen cryptobezitters (bron). Crypto’s zijn digitale munten die veilig worden bewaard in digitale wallets. Deze digitale accounts worden niet alleen beveiligd met een wachtwoord, maar ook met bijvoorbeeld twaalf woorden die je moet opgeven om een wachtwoord te resetten. Zorg ervoor dat je deze woorden ergens opschrijft. En vertel in ieder geval een dierbare – je moet natuurlijk voldoende vertrouwen in diegene hebben – waar je dit briefje bewaart.

Werk aan de winkel

Er is werk aan de winkel rondom digitaal nalatenschap, zeker nu nog lang niet alles door de wet goed is geregeld. Lees daarover meer bij onze partner Digital Life Legacy:

  1. Toegang (houden) tot e-mail van een overledene
  2. Alles over toegang tot een mobiele telefoon na overlijden
  3. iPhone geblokkeerd na overlijden?
  4. Alle artikelen in de kennisbank
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)