Hoe-begin-je-een-gesprek-over-de-dood-artikel

Hoe begin je een gesprek over de dood

Het kan moeilijk zijn om een goed gesprek te voeren over bijvoorbeeld je eigen uitvaart en hoe je nalatenschap geregeld wilt hebben. Hoe kun je hierover een goed gesprek beginnen?

Hadden we maar meer besproken

Regelmatig wordt het thema van de dood ontweken. Onbewust kan het gevoel leven dat als je praat over de dood, je dan de dood een beetje over jezelf afroept. Of je vindt het gewoon een lastig thema. De dood is zo’n groot iets!

Veel mensen zeggen dat ze hadden gewild dat ze met hun geliefden meer hadden kunnen praten over beslissingen rond het levenseinde voordat ze overleden.

Niet uitstellen

Wacht niet met het gesprek tot je oud en ziek bent. Maar juist als je gezonde tijd hebt. Als je misschien nog jong en kerngezond bent. De dood kan dan ver weg lijken te zijn. Als je dan ooit iets overkomt, is het gesprek al begonnen en zijn er geen grote onzekerheden. Jullie hebben het dan samen besproken en begrepen wat ieder van jullie voor zichzelf en elkaar wil.

De ervaring leert dat kleine irritaties of onenigheid die speelden bij leven na een overlijden opeens groot en vervelend kunnen worden. Hoe meer er besproken is, hoe meer is vastgelegd, hoe minder onduidelijkheden er zijn die brandstof kunnen worden voor een (familie)conflict.

Hoe begin je een gesprek over de dood en het levenseinde?

Als je je afvraagt hoe je een goed gesprek over dood en sterven kunt beginnen, zijn hier een paar tips:

  1. Zorg dat er een gelegenheid is die helpend kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld gaan wandelen. Voor anderen helpt het om tijdens een lange autorit een serieus gesprek ontspannen te voeren.
  2. Je kunt praten over de dingen die belangrijk zijn in de laatste fase van je leven, over hoe je herinnerd zou willen worden. Maar praat ook over bijvoorbeeld erfenis en wat je nalaat.
  3. Stel vragen op een open manier zodat de ander zich op zijn gemak voelt om ze te beantwoorden.
  4. Laat gerust stiltes vallen in het gesprek. Dit is een thema waar je tijd voor mag nemen. Er zit geen haast achter. En als het even te ingewikkeld wordt, pak gerust een kopje koffie of thee erbij, zodat er wat meer denktijd is.
  5. Vraag door en vat samen. Zorg ervoor dat zeker ook de ander aan het woord komt.
  6. Bedenk dat niet alles in één gesprek aan bod hoeft te komen.
  7. Ga de gevoelige onderwerpen niet uit de weg. Thema’s als euthanasie of over medische beslissingen kunnen, als ze onbesproken blijven, veel onduidelijkheid en stress veroorzaken.

Tip: ikwilmetjepraten.nu

De website ikwilmetjepraten.nu is een handige website waar je tips kunt vinden over hoe je een gesprek kunt starten en voeren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)