Rouwende brein

De biologie van rouw

Rouw gaat vaak gepaard met tijden van grote stress. Dat heeft grote invloed op je lichaam, je geest en je brein. We leren er steeds meer over.

Grote schok van rouw

Misschien ken je de grote schok als je iemand moet missen. Een plotseling verlies of een minder plotseling verlies, maar de wereld is tot stilstand gekomen. Opeens lijkt er een grote muur te zijn gebouwd om je kleine bestaan waarin een verlies opeens levensgroot onderdeel van is geworden.

Hoofd en lijf

Wanneer iemand van wie je houdt overlijdt, is er over het algemeen best een goed idee over wat er in de geest, de gedachten en de psyche van de mens gebeurt. Veel minder duidelijk is dat rouwen ook in de rest van het lijf grote invloed heeft. Ondertussen weten we dat je lijf altijd mee-rouwt.

In de eerste weken na een overlijden hebben mensen een verhoogde hartslag, een hogere bloeddruk en een grotere kans op een hartaanval.

Uit onderzoek onder mensen die hun kind of hun partner zijn verloren, blijkt dat de eerste drie maanden na het overlijden zij bijna twee keer zoveel kans hebben om te sterven als niet-rouwenden. Na een jaar hebben zij 10 procent meer kans om te sterven (bron).

Hormonen en stress

Rouw is dus niet alleen maar psychisch, maar ook heel fysiek. Rouwen zorgt ervoor dat in het lichaam veel stresshormonen vrijkomen. Op zich is dat helpend, wat ze zorgen ervoor dat je in tijden van zorgen en verdriet je toch kan blijven functioneren. Maar het onderdrukt op langere termijn ook de slaap, je staat te lang in een alerte stand. Uiteindelijk geeft dat invloed op je immuunsysteem. Je bent vatbaarder voor kwaaltjes als je lang onder stress moet functioneren.

In een studie, gepubliceerd in 2019, werden bij 99 nabestaanden ongeveer drie maanden na de dood van hun echtgenoten bloedmonsters afgenomen. Degenen die hogere niveaus van verdriet en depressie ervoeren, hadden ook hogere niveaus van ontstekingsmarkers in hun lichaam (bron).

Rouw begint in het brein

Wij mensen zijn fascinerende wezens en we werken op een bijzonder verfijnde manier. Rouw, zo blijkt steeds weer uit onderzoek, begint in onze hersenen. De hersenen zorgen ervoor dat ons lijf gaat reageren.

Specifiek onderzoek naar rouw en onze hersenen wordt gedaan door Dr. Mary-Frances O’Connor. Haar boek ‘The grieving brain’ geeft de stad van zaken weer van hoe het brein functioneert als je geraakt wordt door een groot verlies. Dit boek komt binnenkort in het Nederlands uit onder de titel ‘Het rouwende brein’.

Wees zacht voor jezelf

Tijd heelt niet alle wonden, maar we hebben wel tijd nodig om te herstellen van een grote fysieke klap die met rouw gepaard kan gaan. Dus gun jezelf ook de tijd, de rust, de slaap en de ontspanning. En als het even niet lukt, dan probeer je het morgen weer een keer.

Ons boek ‘Van missen krijg je het koud’ gaat specifiek over het rouwende lichaam en hoe je daarmee aan de slag kunt gaan. Te verkrijgen in onze webshop voor slechts €17,99.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Caroline
Caroline
1 jaar geleden

Wat een herkenning. En fijn om de bevestiging te krijgen dat wat ik lichamelijk voel er dus gewoon bij hoort. Er is nog zoveel niet bekend over dit onderwerp, rouw en je lijf. Dank dat jullie dit bespreekbaar maken ??

Mikkie vd Eynde
Mikkie vd Eynde
1 jaar geleden

Ik wist het al, een beetje, wat rouw doet met mijn lichaam en geest. Het is veel meer dan ‘het koud hebben’ en het gevoel te hebben dat je voortdurend ‘aan’ staat. Wat mij heel erg heeft geholpen na de diagnose van mijn man, en nog steeds helpt na zijn overlijden is yoga en meditaties! Mijn stressniveau en slaap reageren hier heel goed. Hopelijk helpt dit een ander ook om misschien hiernaar op zoek te… Lees verder »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)