Wie krijgt na overlijden de gouden ring van oma

Wie krijgt na overlijden de gouden ring van oma? Leg het vast!

Voorkom familieconflicten na een overlijden door duidelijk vast te leggen wie welke persoonlijke spullen erft. Dat kan veel verdriet voorkomen!

Persoonlijke verhalen en de rol van een RegisterExecuteur

Bij het afwikkelen van een nalatenschap worden regelmatig conflicten geboren. Of oud ongerief steekt weer de kop op. We krijgen te maken met verhalen zoals die van iemand die van haar oma een bijzondere ring zou erven, maar die na het overlijden van oma in het bezit van een ander familielid kwam. Dit soort situaties kunnen voor veel verdriet en onenigheid zorgen.

Hier kan een onafhankelijke professional, zoals een RegisterExecuteur, helpen om te zorgen dat dierbare spullen na het overlijden bij de juiste persoon terechtkomen. En er is namelijk een goed instrument voor om het ook echt vast te leggen. Dat kan door het opstellen van een codicil of testament.

Een codicil: eenvoudig maar effectief

Misschien heb je wel eens gehoord van de ‘sticker-methode’, waarbij namen op spullen worden geplakt om aan te geven wie wat erft. Dit is echter geen juridisch juiste en betrouwbare oplossing, omdat stickers kunnen vervagen of loslaten.

Een juridisch juiste oplossing is een codicil. Dit is een handgeschreven, gedateerd en ondertekend document waarin staat wie welk sieraad of ander goed erft. Het is wel belangrijk dat dit codicil goed bewaard wordt, zodat het na het overlijden beschikbaar is voor de erfgenamen.

Wij kunnen je ook helpen bij het opstellen van een codicil. Ook werken we met het Digitaal Nalatenschapsdossier als extra hulpmiddel waardoor alles zorgvuldig wordt vastgelegd zodat het voor nabestaanden duidelijk en helder is. Zo zorg je ervoor dat alles duidelijk is en er geen onenigheid ontstaat over de verdeling van persoonlijke spullen.

Dit artikel verscheen eerst bij Stichting RegisterExecuteur »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)