Samenwonen pensioen blog

Woon je samen? Check je pensioen!

Er zijn diverse vormen waarin je kunt samenleven. Zo kun je getrouwd zijn, samenwonen zonder overeenkomst, samenleven met een samenlevingsovereenkomst of jullie hebben een geregistreerd partnerschap. Bij de verschillende vormen worden zaken ook verschillend geregeld (check rijksoverheid.nl voor meer uitleg hierover).

Zo is het bij wet geregeld dat je recht hebt op het opgebouwde pensioen van je partner als deze komt te overlijden als je gehuwd bent of samenwoont op basis van een notariële samenlevingsovereenkomst.

Niet automatisch aangemeld

Je hebt bij andere vormen de kans dat het niet automatisch geregeld is en kan het zomaar zijn dat je dit misloopt.

TODO: check bij je pensioenfonds de voorwaarden voor een partnerpensioen.
TIP: check de stand van zaken van je pensioen op mijnpensioenoverzicht.nl.

Als je al enige tijd met je partner samenleeft, kun je je partner aanmelden in je pensioenregeling. Je zult moeten aantonen dat je al enige tijd op hetzelfde adres staat ingeschreven. En vaak is ook nodig dat in het samenlevingscontract staat aangegeven dat je elkaar aanwijst als pensioengerechtigde. Dit vraagt dus extra aandacht en een bewuste handeling.

Als je een eerdere relatie achter de rug hebt, is het ook van belang om te kijken hoe de zaken zijn geregeld betreffende het partnerpensioen.

Scheidingen
In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken. (bron)

Geen pensioen
Bijna een miljoen werknemers bouwen geen pensioen op. (bron)

Sterfgevallen
In het jaar 2021 overleden 170972 mensen. (bron)

Help je medewerkers

Ben je werkgever, zorg ervoor dat je werknemers op de hoogte zijn van de regeling van pensioen voor hun partner. Niet iedere partner voldoet aan de officiële definitie; soms moeten er zaken goed worden geregeld. Bij anderen is een aanmelding van hun partner in hun pensioen de belangrijkste stap om te nemen.

Alle zaken rondom pensioen en nalatenschap worden bij een nalatenschapsregistratie bij Bright Elephant meegenomen in de toets en het advies voor een goed en zorgvuldig vastleggen van je nalatenschap. Maak van je nabestaanden geen spoorzoekers, maar regel het nu. Lees hier voor veer informatie.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek Rouwtijd Gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'ROUWTIJD' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)

E-boek Rouwtijd