Rouwen en alleen achterblijven
Dit is een gastblog van Anja de Jong. Ze schreef het boek ‘Ontworteld. Rouwverwerking bij ongehuwden’. Daarin zoekt ze naar het antwoord op de vraag hoe rouw voor een alleengaande anders is dan bij een ander. Als dit zo is, hoe komt dit dan? Kan de ongehuwde er zelf iets aan doen? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt?
Wat maakt rouw voor alleengaanden anders?
Over de onderwerpen ‘Rouw’ en ‘Alleen zijn’ is al veel geschreven. Maar hoe is dat als je na een verlies alleen achterblijft en je alleen moet rouwen? Wat maakt rouw voor een ongehuwd iemand of een alleengaande anders dan bij andere rouwenden? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt? Wat betekent de familie in zo’n geval? Wat kan je plaatselijke kerk bijvoorbeeld voor je betekenen? Wat betekenen vrienden en je andere sociaal en maatschappelijk netwerk?
Is rouw voor een ongehuwde cq een alleenstaande heftiger dan bij een ander? Zo ja, hoe komt dit dan? Kunnen zij er zelf iets (of meer) aan doen? Wat doet het met je als het ouderlijk huis wegvalt? Wat betekent de familie in zo’n geval? Wat kan de kerk nu voor je betekenen? Wat betekenen vrienden en je andere sociaal en maatschappelijk netwerk?
Niemand die je aanspoort
Als je geen thuisfront meer hebt om éven je hart te kunnen luchten of om sámen de emoties te laten komen, dan vraagt rouw extra veel van je. Het vraagt veel doorzettingsvermogen om ergens naar toe te gaan om je verhaal kwijt te kunnen. Je moet zelf initiatief nemen om je emoties te delen (je weet namelijk dat het goed is en anderen op te zoeken. Zonder iemand thuis die je aanspoort om te gaan, is de verleiding groot om te denken ‘ik ga de volgende keer wel’ en alleen te blijven in je verdriet.
Verlies van ouderlijk huis
Eén van de vragen die ik mezelf stel in het boek ‘Ontworteld’ is hoe het komt dat ik me zó ontworteld voelde na het overlijden van mijn moeder? Was dat het gevolg van een optelling van allerlei feiten zoals het overlijden van mijn broer, het besef en verdriet van het niet gehuwd zijn, het overlijden van mijn vader en daarna het verlies van mijn moeder? Was dat het verlies van mijn ouderlijk huis en het opnieuw voelen van de pijn van het alleen zijn? Of speelden ook andere factoren zoals karakter, geloof en uitgestelde rouw een rol?
Rouw is extra uitdaging voor alleengaanden
Met dit boek hoop ik professionals die werken met rouwenden zoals psychologen, huisartsen, rouwtherapeuten en geestelijk werkers duidelijk te maken dat rouwverwerking een extra grote uitdaging is voor alleengaanden.
Rouw en alles wat daarmee samenhangt, moet, zo heb ikzelf ervaren, heel concreet ‘te lijf’ worden gegaan. Het is keihard werken. Niet voor niets wordt er gesproken over rouwverWERKing. Als je daar sámen aan kan werken, helpt enorm.
Tips voor de omgeving
Voor mij is dit onderwerp over rouw bij alleengaanden een oproep aan hun omgeving. Vraag gewoon hoe het ‘nu’ is.
‘Hoe is het nu met je?’
Luister oprecht en vraag door als je denkt dat het helpend kan zijn. Het woordje ‘nu’ geeft de rouwende de ruimte om ook te vertellen over betere of juist mindere momenten. Het zou fijn zijn als je de tijd hebt om te luisteren.
Tips voor mede-rouwenden
Het onderwerp is ook een oproep aan mezelf en andere rouwenden: geef openheid van je gedachtes, emoties en vragen. Dit kan zoveel moeilijkheden voorkomen.
Ikzelf bleef rationeel denken in de trant van: ‘ga nu niet in de slachtofferrol’. Ik duwde mijn pijn-gevoelens onder een laag van: accepteren en dóórgaan. Hierdoor blokkeerde ik allerlei belangrijke emoties. Door het delen van wat er in me omgaat met een ander geef ik de ander de kans om te luisteren, je gevoelens te erkennen of juist te helpen om een andere weg te gaan. Maar in ieder geval is het belangrijk: zie de pijn onder ogen en onderga het verdriet en de rouw. Dán kan het genezen.
Meer over het boek ‘Ontworteld’ is te vinden op deze website »
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.
Heel goed dat dit boek er is voor iedereen die een alleengaande, rouwende persoon kent. Bewust worden van deze groep mensen en hoe wij kunnen helpen is erg belangrijk. Ik zou zeggen ‘een must read’ voor (pastorale) hulpverleners!
Ik vind het zelf moeilijk om als alleenstaande je weg te vervolgen. Ik mis nog dagelijks de onvoorwaardelijke grote liefde van mijn moeder. Ik voel me ontworteld want zij was de laatste van mijn familie die zoveel van mij hield. Het helpt me dat ik mezelf twee katten heb gegeven die altijd om me heen zijn, waar ik tegen kan praten en voor kan zorgen. Het helpt tegen de eenzaamheid die soms over me heen… Lees verder »
Beste Baudie, dank voor je reactie. Ook ik ben christen en dat is ook merkbaar in mijn boek Ontworteld. De liefde van allen die ons zijn voorgegaan blijft in onze harten en die liefde gaat met ons mee op het levenspad (spoor) van en in ons leven. Rouw is zwaar en moeilijk en toch ook dankzij deze liefdes-lichtpuntjes kunnen we het volhouden en de liefde van Christus Die ons draagt. In dit boek staat het… Lees verder »
Dank voor je bemoedigende reactie Ella