De stem van 'Mind the Gap'

Vrouw kan de stem van haar man weer horen

Hoeveel heb jij ervoor over om je overleden dierbare weer eens te horen? Sommigen mensen luisteren regelmatig de laatste voicemail af om de ander weer even te horen. Hier een bijzonder verhaal over een vrouw die bang was de opname van de stem van haar man voor altijd kwijt te zijn.

Waar is de stem gebleven?

Vlak voor Kerst 2012 werd het personeel van het Embankment metrostation in Londen benaderd door een vrouw. Ze was bijzonder emotioneel en ze bleef maar vragen waar de stem was gebleven. Maar de mensen van het station begrepen maar niet wat ze bedoelde. ‘De stem’, zei ze. ‘De man die zegt ‘Mind the Gap’’. ‘Maakt u zich maar geen zorgen hoor’, zeiden ze. ‘De mededeling wordt nog steeds gedaan, maar het is nu allemaal bijgewerkt naar een nieuw digitaal systeem.

Die stem was van mijn man

Het personeel vroeg haar of het wel goed met haar ging. ‘Die stem‘, legde ze uit, ‘was van mijn man.’ De vrouw, Margaret McCollum, legde uit dat haar man een acteur was genaamd Oswald Laurence, die ooit alle aankondigingen voor het station had ingesproken. In 2007 was hij overleden en de vrouw bleef alleen achter. Maar elke dag, als ze op weg was naar haar werk, kreeg ze zijn stem te horen. Soms, als het verdriet te groot werd, zat ze gewoon op het metrostation en luisterde ze wat langer naar de aankondigingen.

Natuurlijk wist ze dat hij er niet echt was, maar zijn stem – en de herinnering aan hem – was dat wel. En nu was zelfs dat verdwenen.

Heel vervelend

Het personeel vond het erg vervelend voor haar, maar de hele metro had een nieuw digitaal systeem gekregen. Ze beloofden dat als de oude opnamen er nog waren, dat ze dan zouden proberen om er voor haar een kopie van te maken. Margaret had weinig hoop dat het ooit zou gebeuren.

Bekende stem

In het nieuwe jaar zat Margaret McCollum op het Embankment Station, op weg naar haar werk. Door de luidsprekers hoorde ze weer die bekende stem. ‘Mind the Gap‘, zei Oswald Laurence.

Wat zou jij ervoor over hebben? 

Veel mensen bij de Londense metro hadden geliefden verloren. Hoeveel zouden zij ervoor over hebben gehad om de stem van hun geliefden weer eens te horen? Ze hadden samen bedacht dat ze het met een beetje geluk wel voor elkaar konden krijgen.

Als je nu naar het Embankment-station in Londen gaat, op het noordelijke platform op Northern Line, zul je hier een totaal andere stem horen zeggen ‘Mind the Gap’ dan op de rest van de metrolijn. Het is Oswald.

PS: neem af en toe eens audiofragmenten op van je partner, je kinderen, je ouders en je vrienden. Sla ze op een veilige plek op, zodat je ze later kan terugluisteren. 

PPS: een korte docu over de stem van ‘Mind the Gap’ door de BBC is hier te vinden »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)