Je verlies een naam geven artikel

Hoe kunnen we jouw rouw noemen?

Iedereen rouwt anders. Ieder verlies is anders. Rouw is uniek, ondanks dat je bij anderen veel herkenning kan vinden. Maar hoe werkt jouw eigen rouw nu eigenlijk? Stel, je geeft rouw een naam, welke naam moet het worden?

Rouw in de ogen kijken

Het kan behulpzaam zijn om eens goed naar je eigen rouw te kijken. Kijk het verdriet eens in de ogen. Kijk de rauwe rouw eens in de bek. 

De vraag is hoe je jouw rouw zou noemen en welke naam je je rouw zou willen meegeven? Het is jouw unieke verdriet dat komt door jouw unieke gemis en jouw unieke persoonlijkheid en jouw unieke levensgeschiedenis en levensomstandigheden. Zou je het een naam, titel of thema kunnen geven?

Hoe wil je jouw rouw benoemen?

Misschien is het wel ‘verborgen verdriet’ omdat je aan de buitenkant doet of het goed gaat, maar als niemand kijkt zijn er alle tranen. Misschien noem je je rouw wel ‘wisselvallig weer’ omdat je er werkelijk niet van op aan kan hoe een dag of een week zal gaan. Het kan zijn dat je je rouw ‘bitterzoet’ noemt omdat er een gapend gat van gemis zit in je leven, maar aan de andere kant omdat je houvast weet te vinden in alles wat er was. 

Hoe wil je jouw rouw benoemen?

Niet zulke duidelijke rouw

Misschien vind je het echt ingewikkeld, omdat het verlies niet zo duidelijk was. Misschien ben je vrienden kwijtgeraakt, mogelijkheden, dromen, veiligheid, toekomstzekerheid, onderdeel zijn van een groep… Ook om deze verliezen kan je rouwen. De eerste stap kan zijn om te erkennen dat je rouwt, misschien ook zonder dat er iemand is overleden. 

Een belangrijke stap is om te benoemen wat je bent kwijtgeraakt. Misschien ben je een baan kwijtgeraakt omdat je langzaamaan minder energiek bent geworden. Benoem het. Misschien heb je moeten verhuizen en lukt het niet om weer een nieuwe groep te vinden waar je je bij thuis voelt. Benoem het. Misschien groeide je als kind op in een gezin dat getekend was door een groot verdriet. Het kan grote invloed op je hele leven hebben. Ook dat is een verlies en ook dat is rouw. Benoem het.

Je verdriet benoemen

Het benoemen van je rouw kan helpend zijn. Je neemt wat afstand en probeert te kijken wat rouw nu eigenlijk met je doet. Hoe het je beïnvloed heeft en hoe het je nog steeds beïnvloedt.

Daarom wil ik je deze vraag stellen om eens bij stil te staan: hoe zou je jouw rouw en jouw verlies noemen?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)