Handen op de buik vanwege misselijkheid

Verdriet heeft invloed op je ingewanden

Je ingewanden bepalen een groot stuk van hoe jij je voelt. Stress, verdriet en geluk voel je ook vaak in je buik. Misschien herken je dat je misselijk bent van de spanning, dat je last van diarree kan hebben van de stress. Om nog maar niet te spreken van vlinders in de buik. Soms stoppen mensen met eten, omdat het steeds verkeerd valt.

Bij maag-darmklachten spelen emoties zoals verdriet, onrust of stress, vaak een grote rol.

Biljoenen bacteriën

In darmen is een complexe wereld te vinden die veel bepaalt van hoe we ons voelen. Er huizen biljoenen bacteriën. Samen met virussen, gisten en schimmels vormen ze je microbioom. Dat wordt ook wel je darmflora genoemd. Je hebt al die bacteriën niet voor niets. Want zij bepalen veel van hoe je je voelt. Maar dat niet alleen. Je microbioom speelt een belangrijke rol in je afweersysteem.

Verdriet brengt je lijf uit balans

Rouw, stress en verdriet kunnen je lijf danig uit balans brengen. Door verhoogde hoeveelheden van stress hormonen zoals adrenaline en cortisol raken ook de darmen uit balans. Als je lijf een stress reactie krijgt, is eten en verteren van eten niet het belangrijkste, maar gaat het om snel en veel energie zien vrij te maken. Dat is de gezonde functie van ons lijf.

Het gevolg kan zijn dat sommige mensen van verdriet vergeten te eten. Uit onderzoek blijkt dat de delicate balans van onze ingewanden al met een paar dagen kan verschuiven. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je darmflora een rol kan spelen bij hoe gezond iemand zich voelt na een sterfgeval. Dat heeft alles met te lange stress te maken.

Hersenen en darmen

Er komt steeds meer kennis over de samenwerking van het brein met onze ingewanden. Nog niet zo heel lang geleden werd vaak gedacht dat de hersenen min of meer los stonden van de rest van de processen van het lijf. Ondertussen weten we dat de hersenen voortdurend reageren op signalen uit het lijf. Signalen vanuit de ingewanden kunnen de werking van het brein danig beïnvloeden.

Aandacht voor stress in rouw

In een periode van rouw is er vaak ook sprake van stress. Het is een goed advies om juist in een periode van rouw aandacht voor jezelf te hebben. Daar waar we vaak elkaar sterkte wensen in rouw, daar zouden we elkaar wat vaker vriendelijkheid en zachtheid mogen toewensen. In de zorg voor jezelf krijgt je lijf ook de kans om weer terug in balans te komen.

In ons boek ‘Van missen krijg je het koud‘ hebben we ruim aandacht voor alles wat rouw met je lijf doet en wat jij zelf kan doen. Het boek is verkrijgbaar voor €17,99 in de webshop »

Reis naar genezing

Misschien hoop je op een pilletje of een drankje dat alles hup-snel weer terug in balans brengt. Je kan echter de weg terug naar gezonde balans eerder vergelijken met een reis in plaats van even een snelle sprint. Wat je nodig hebt is tijd. Probeer niet je genezing te overhaasten.

En misschien is een overlijden al lang geleden. Ook nu is het van belang om vriendelijk te zijn voor jezelf en te zoeken naar een goede balans met gezond eten en voldoende rust. Zelfcompassie is van vitaal belang.

Niet alleen rouwen

Tenslotte moet je weten dat niemand alleen zou moeten rouwen. Vraag om hulp bij mensen die je vertrouwt. Dat kan familie zijn, een goede vriend of vriendin. Maar je kan ook hulp vragen bij de huisarts, maatschappelijk werk, een geestelijk verzorger of rouwcoach. Vind je het lastig om de juiste hulp te vinden? We willen graag met je meezoeken naar geschikte ondersteuning.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke Tunnissen
Mieke Tunnissen
1 jaar geleden

Vorig jaar waren het scheermesjes in mijn buik en dit jaar kwamen er kartelmessen en steekmessen bij ! Zoveel pijn kan je bijna niet uitleggen, geen koorts nee het is gerelateerd aan de piijn van het gemis….!

Janneke
Janneke
1 jaar geleden

Mijn schildklier ging langzamer werken waardoor ik zo ontzettend moe was, nu na 3 jaar mis ik mijn man nog meer dan eerst maar mijn lijf voelt wel beter. De waarden zijn weer binnen de normen.
Nu alleen nog de piep in mijn oren… zou dat ook nog overgaan?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)