Boekreview Joanne Plattel

“Ik krijg het er koud van”

Joanne Plattel, uitvaartondernemer bij Plattel & Van Gils, las ons boek ‘Van missen krijg je het koud’. Ze deelde erover op LinkedIn.

Handenwrijvend loopt ze naast me naar de uitgang van de begraafplaats. Ondanks het mooie weer rilt ze: “Ik krijg het er koud van,” zegt ze.

Ik denk aan het boek: “Van missen krijg je het koud”, een boek van Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn over de fysieke reacties op rouw. Ik probeer nog: “Ach, je mist zijn warmte”, maar ik voel dat het verder gaat dan dat.

In het boek gaat het over fysieke gevolgen van rouwen, maar wel in de context van het hele verhaal: mogelijke fysieke reacties van iemand temidden van haar/zijn omgeving of in haar/zijn alleen-zijn.

Ik ben het vergeten,” zegt hij, “hadden we dat afgesproken?
Ik ben elke ochtend om vijf uur wakker,” zegt ze, “gek he?
Ik lijk wel gek,” zegt hij, “ik ben helemaal van slag”.
Ik kom nergens meer toe,” zegt ze, “ik ben zooo moe.”

Het zijn maar een paar zinnen die wij van nabestaanden horen.

U bent niet gek, zeggen we, u bent in de rouw. Het hoort erbij, ook al is het vervelend.”

Nu is er een boek waarin wordt uitgelegd hoe dat werkt, jouw reactie op rouw. Er wordt niets vastgelegd in patronen, want iedereen heeft maar één goede manier om te rouwen: haar/zijn eigen manier. Maar als je “Van missen krijg je het koud” leest, leer je inzien wat rouwen met je doet, voor je betekent en dat je er tijd en ruimte voor moet nemen.

“Van missen krijg je het koud” geeft informatie en helpt je door steeds reflectievragen te stellen. Daarmee is het wat mij betreft geweldig een boek voor nabestaanden en hun omgeving en mensen die werken in de uitvaartbranche. Ach nee, een boek voor iedereen, want niemand ontkomt aan rouw. Als je veel moet loslaten is het van belang dat je weer handvatten vindt. Dit boek zou zomaar zo’n handvat kunnen zijn.

Van missen krijg je het koud is een boek met een lintje!

Joanne Plattel
Bron: LinkedIn

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mikkie vd Eynde
Mikkie vd Eynde
9 maanden geleden

Ik heb het boek Van missen krijg je het koud besteld en gelezen. Fantastisch, dus dankjewel. Nu ik het 5 maanden – of eigenlijk 23 weken want die tel ik nog 🙁 – na het overlijden van mij Lief, weer lees zie ik sommige dingen anders. Ik voel sinds een week dat ik aan het opkrabbelen ben!

Mikkie vd Eynde
Mikkie vd Eynde
Antwoord aan  Mikkie vd Eynde
9 maanden geleden

uhh… van mijN Lief natuurlijk

E-boek Rouwtijd Gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'ROUWTIJD' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)

E-boek Rouwtijd