Vergeetachtig door rouw

Nee, je bent niet gek. Je rouwt.

Mensen in rouw zijn regelmatig bang dat ze langzaam maar zeker een beetje gek worden. Ze vergeten allerlei dingen, ze worden zomaar ongecontroleerd boos, ze voelen zich uitgeput zonder iets noemenswaardig te hebben ondernomen, regelmatig slapen ze slecht en blijven maar piekeren…

Er wordt wel eens gesproken over rouwdementie: een tijdelijke periode van vergeetachtigheid en desoriëntatie na het doormaken van een verlies. Rouw kan er zo diep in hakken dat je volledig uit balans bent en sommige mensen zijn voor weken uit de running.

Rouw hoort erbij

Je kan zeggen dat rouw iets heel gewoon is en bij het leven hoort. Rouwen leer je vaak al vroeg: een huisdier gaat dood, je raakt je favoriete knuffel kwijt, je moet verhuizen… En soms leren we al snel dat rouw heel dichtbij kan komen door een overlijden in de familie of school. Als er een verlies is doorgemaakt heb je ruimte nodig om te rouwen.

Ondanks dat het erbij hoort, gaan veel mensen in rouw met klachten bij de huisarts langs. Ze lopen vast en zoeken naar ondersteuning in de tijd na het doormaken van verlies. Het ongemak kan je danig in de weg zitten en de huisarts is een veilig adres om langs te gaan. De huisarts kan je helpen om de juiste ondersteuning te vinden, al zal deze je geen ‘medicijn tegen rouw’ kunnen voorschrijven.

Geen idee hoe je de dagen bent doorgekomen

Veel rouwenden weten niet hoe ze vandaag -laat staan de komende weken en maanden- door moeten komen. Het verdriet en het gapende gat dat een dierbare achter heeft gelaten zijn bijna niet te dragen, zo zwaar en verstikkend kan het voelen.

Misschien kijk je zelf ook terug op een periode van rouw en denk je bij jezelf ‘ik heb geen idee hoe ik die tijd ben doorgekomen!’ Regelmatig herkennen mensen deze tijd van rouw als depressie of een burn-out.

Verlies en herstel

Een belangrijk inzicht werd in 1999 door Stroebe en Schut gedeeld. Het model dat ze deelden ziet er wat technisch uit, maar het vertelt het verhaal van een rouwende die in het leven van alle dag als een pendule van de ene naar de andere kant gaat. Van verlies naar herstel.

Het duale procesmodel (Stroebe en Schut, 1993/1998)

Een wat technisch model als dit kan je helpen om beter te begrijpen wat er met je als rouwende gebeurt. Rouw laat je voortdurend twee kanten op gaan. De ene kant kijkt naar het verlies, naar het verleden, naar wat je bent kwijtgeraakt. De andere kant kijkt naar het herstel, naar de toekomst, naar het vinden van een nieuwe balans. Deze twee richtingen lopen voortdurend door elkaar. Bij het ene kijk je naar wat je bent kwijtgeraakt. Bij het andere kijk je naar wat er gaat komen.

Gun jezelf de tijd

Tijd heelt niet alle wonden. Maar tijd kan je wel helpen om meer in balans te komen. Geef jezelf daarom de tijd om te landen in de nieuwe werkelijkheid die voor jou is ontstaan. Er kunnen heel veel dingen zijn veranderd na het overlijden van een ouder, partner, kind of vriend. Geef jezelf de tijd om de weg weer te vinden door deze nieuwe wereld.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)