verwachtingskloof-bij-rouw-blog

De verwachtingskloof bij rouw

Het eerste wat we in 2020 publiceerden was het e-boekje ‘Rouwtijd’. Het gaat daar onder andere over wat je voor iemand in rouw kan doen. En wat je vooral niet moet doen. ‘Heb je niet een hele stapel van die boekjes voor mij?’, vroeg iemand bij een lezing. ‘Mijn omgeving begrijpt mij gewoon niet! En misschien helpt dit een beetje.’

Wat heb je nodig als rouwende?

Wat heb je nodig als rouwende? Veel mensen die een en verlies hebben doorgemaakt weten het vaak zelf niet eens goed. Wat heb je nodig? Je valt andere mensen niet zomaar lastig met al jouw emoties die rouw met zich meebrengt, zo is regelmatig de gedachte.

Verwachtingskloof

Het kan voor de rouwende en de omgeving ingewikkeld zijn om van elkaar te weten wat je van elkaar verwacht. Heb je aandacht nodig, of wil je even alleen zijn? Wil je praten of juist niet? Heb je hulp nodig of dop je liever je eigen boontjes?

Vrienden en familie van iemand in rouw willen vaak graag helpen, maar ze weten niet wat de verwachting is. Daarom gebeurt er soms helemaal niets of speelt een gevoel van teleurstelling op.

Durf duidelijk te zijn

Voor beide groepen is het belangrijk om af en toe duidelijk te durven zijn:

  • Misschien ben je in rouw en ben je teleurgesteld dat de anderen er niet zijn.
  • Misschien sta je naast iemand in rouw en heb je het gevoel niets te kunnen doen voor de ander.

In beide gevallen is het belangrijk om eerlijk te vragen wat je zou kunnen betekenen voor de ander, of waar je graag hulp bij zou willen hebben. Wees maar duidelijk. Het voorkomt onuitgesproken verwachtingen en onnodige teleurstellingen.

We praten vaak over ‘naastbestaanden‘ om aan te geven hoe belangrijk de rol is van de omgeving van iemand in rouw, van een nabestaande van iemand die is overleden.

Hulp is ook heel praktisch

Hulp die nodig is, is vaak ook heel concreet: helpen met het voorbereiden van een goede maaltijd, schoonmaken waar de energie maar niet voor wordt gevonden, oppassen op de kinderen, de hond uitlaten, helpen bij de administratie of met iemand ergens heenrijden…

Vaak is hulp die nodig is in een tijd van rouw heel praktisch.

Emotionele ondersteuning

Naast de praktische steun is er ook emotionele steun nodig. Probeer daarin niet de rouw op te lossen of de rouw over te nemen. Je kunt het niet oplossen. Rouw hoeft niet opgelost te worden.

Geef ruimte voor het verhaal. Een luisterend oor is vaak genoeg.

Download ook ons e-boek ‘rouwtijd’ via deze pagina »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)