Rouw op het werk

Wat kan je als werkgever doen voor een werknemer in rouw?

Ze zeggen dat rouw de prijs is die we betalen voor liefde. Het verlies van een dierbare kan grote impact hebben op je functioneren en soms vallen mensen voor kortere of langere tijd uit uit het arbeidsproces. Wat kan je doen als werkgever voor een werknemer die een verlies heeft doorgemaakt?

De twee kanten van rouw

Steeds meer begint door te dringen dat rouw geen ziekte is. Het is maar goed ook. Je hebt geen pilletje nodig om rouw te genezen! Als rouw geen ziekte is, wat heeft je collega of medewerker dan nodig en wat kan jij voor hen doen?

Het is goed om te begrijpen dat rouw zich voortdurend als een slinger beweegt tussen twee kanten van rouw. Enerzijds beweegt rouw zich naar het verleden; naar het verlies, het gemis en de leegte die is ontstaan. Maar rouw richt zich ook op de toekomst; op herstel, op een nieuwe balans vinden waar het gemis een onderdeel van is geworden.

Rol van werk in rouw

Werk kan een grote rol spelen in het hervinden van een nieuwe balans. Noem het herstelgericht rouwen. Maar er is ook ruimte nodig voor verliesgericht rouwen. Het zou mooi zijn als er ruimte is op het werk voor beide. Thuiszitten is absoluut niet altijd een goede oplossing. Helpend is als er ruimte is voor rouw in een gewone werkdag. 

Speciaal voor werkgever van een medewerker in rouw

Heb jij een medewerker in rouw, dit zou je moeten weten:

  • Rouwen is voor iedereen anders. Er bestaat geen vast recept. Iedere situatie is anders. Dus ga ervanuit dat je niet alles begrijpt van waar je medewerker doorheen gaat. Luister.
  • Er is geen vastgesteld tijdpad hoe rouw verloopt. Het moment dat ‘rouw weer voorbij is’ zal niet komen.
  • Er is geen standaard aanpak voor rouw. Iedereen heeft wat anders nodig in de dagen, weken, maanden en jaren na het doormaken van een verlies. De stappen voor het hervatten van werk zijn ook voor iedereen anders.
  • Check wat de officiële ruimte is binnen je organisatie voor rouwverlof. 
  • Naast wat officieel geregeld is, is vooral flexibiliteit nodig in het begeleiden van je medewerker naar het hervatten van werk. Op maat gemaakte verlof- en werkafspraken waarbij je rekening houdt met de situatie van de medewerker en de ruimte voor rouw die nodig is.
  • Dit is niet slechts aandacht die nodig is kort na het doormaken van een verlies. Rouw kan langdurig kleinere of grotere invloed hebben op je medewerker. 

Rouw onder je arm

In een samenkomst van CNV over rouw en werk vertelde journalist Lisanne van Sadelhoff over wat er nodig is. Ze zegt dat rouw op het werk essentieel is voor heling en herstel. Het verdriet neem je als het ware onder je arm overal naartoe mee. Ook op je werk kan je dus zitten met je verdriet. Als je leert om dat te verdragen en ermee om te gaan, dus dat je ook op je werk verliesgericht kan rouwen, dan is dat helpend.

Het perfecte rouwverlof bestaat niet. Maar het zou mooi zijn als je mogelijkheden hebt om vrij te nemen. Om even afstand te nemen als je wat extra ademruimte nodig hebt. Een potje lucht voor als het nodig is.

Check voor meer informatie:

Wist je dat Bright Elephant organisaties helpt met voorlichting en begeleiding op maat rondom het thema rouw en verlies? Check deze informatie voor bedrijven of neem direct contact op.

Verdere nuttige links:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)