
Regie houden over je eigen toekomst
‘Van het concert des levens heeft niemand een program.’ Als deze spreuk al niet zelf ergens in je huis hangt (of die van opa en oma), dan heb je deze vast wel eens voorbij zien komen. Het leven kan zomaar van de ene op de andere dag veranderen.
Hoe zorg je dat je regie houdt over je eigen leven? Niet alleen over vandaag, maar voor de toekomst? Stel je komt in de situatie terecht waarin je zelf geen keuzes meer kan maken, hoe moet het dan worden geregeld? Bij het antwoord op deze vraag hoort zeker ook het levenstestament en het benoemen van een levensexecuteur.
Neem Charles, een weduwnaar met een ongetrouwde dochter als enige erfgenaam. Deze 79-jarige artiest begrijpt dat de zaken rondom erfbelasting en financiën complex zijn, en dat het sowieso te complexe materie is voor zijn dochter. Hij wil haar zoveel mogelijk zorg uit handen nemen. Daarom klopte hij bij ons aan om alles goed te regelen. Met een levenstestament en de benoeming van een levensexecuteur weet hij zeker dat zijn wensen nageleefd worden en zijn dochter ontzorgd wordt, ook als hij dit zelf niet meer kan aangeven.
Het levenstestament: jouw wil op papier
Dat levenstestament moet je overigens niet te verwarren met een gewoon testament. Een gewoon testament wordt pas van kracht na je overlijden. Een levenstestament gaat juist over het leven en dan vooral in de situatie als je zelf geen beslissingen meer kunt maken, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval.
Dat het levenstestament steeds belangrijker wordt, is overigens ook in de cijfers van het KNB terug te zien. In het derde kwartaal van 2023 werden al 50.754 levenstestamenten opgesteld (bron). Steeds meer mensen zien het belang in van het vastleggen van hun persoonlijke wensen.
De levensexecuteur: een vertrouwde dirigent
Wie zorgt ervoor dat wat jij in je levenstestament hebt gezet, ook echt uitgevoerd wordt? Daarvoor wijs je een levensexecuteur aan. Dit is iemand die je volledig vertrouwt en die de verantwoordelijkheid krijgt om jouw wensen te respecteren en uit te voeren zoals beschreven in je levenstestament.
Wat als je dit niet hebt geregeld?
Het hebben van een testament en een levenstestament is geen verplichting. Echter, de vraag is of je zaken zo behartigd worden zoals jij zou wensen. Bij de afwezigheid van een levenstestament of als er geen levensexecuteur is aangewezen, dan kan er onzekerheid en verwarring ontstaan. Je medische en financiële zaken zijn niet automatisch goed geregeld. Een gang naar de rechter kan noodzakelijk zijn om dingen gedaan te krijgen. Naast vertraging hierdoor moet je dan ook rekening houden met extra kosten.
Het is belangrijk om te vermelden dat alleen een notaris een testament en een levenstestament kan opstellen. Check ook notaris.nl »
Wil jij ook regie houden?
Dat is de vraag: wil je ook regie houden? Dan is er vandaag werk aan de winkel. We zijn je graag hierbij van dienst. Stuur een terugbelverzoek in! We praten er graag met je over verder en begeleiden je naar het moment dat je denkt: ik heb de dingen geregeld zoals ik dat graag zou willen!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.