Herinneringen maken en vasthouden
Wat zijn de eerste herinneringen aan een ander? Dat is voor ieder mens anders. Welke eerste herinnering heb je bijvoorbeeld aan je ouders? Of wanneer wist je dat je met een ander vrienden voor het leven zou worden?
Weet je nog wanneer je je partner voor het eerst ontmoette? Herinner je je eerste kus nog die je ooit gaf? En weet je nog hoe het bos bloemen rook toen je daar je liefde verklaarde aan de liefde van je leven? Of op welk liedje jullie dansten?
Rituelen
Er zijn dingen die je je bijvoorbeeld aan vroeger herinneren. ‘Wij deden altijd…’ of ‘het rook altijd…’ of ‘als je dan de trap af kwam dan…’. Er zijn rituelen in gezinnen en vriendengroepen die het typisch jullie maken. Geuren, klanken en vaste rituelen zorgen ervoor dat je herinneringen vasthoudt.
Eerste keren
Naast de rituelen herinneren we vooral de dingen die we een keer voor het eerst doen. Het is een goede manier om herinneringen te maken. Dus wil je iets herinneren, doe dan iets nieuws. Het kunnen spectaculaire zaken zijn zoals voor het eerst parachute springen, maar het kan ook iets gewoon voor het eerst doen. Voor het eerst picknicken als je dat nog nooit hebt gedaan, is net zo’n mooie en krachtige herinnering.
Het maken van herinneringen
The Happiness Research Institute, een onderzoeksinstituut uit Kopenhagen die onderzoek doet naar geluk, beschrijft een aantal belangrijke ingrediënten voor het maken van herinneringen waaronder deze:
- Er zit iets magisch in de eerste keren. Doe iets voor de eerste keer!
- Doe iets waar meerdere zintuigen bij betrokken zijn. Niet alleen zien, maar ook geluiden, geuren, aanrakingen en smaken.
- Doe iets met de volle 100% aandacht.
Hoe hou je je herinneringen vast?
Dat doe je bijvoorbeeld door het in verhalen te gieten, want zo ben je het vergeten voor. Dat de verhalen soms een beetje spectaculairder worden, dat is een bekend fenomeen die je soms maar op de koop toe moet nemen. Leg daarnaast ook herinneringen vast op film, foto, geluidsfragmenten, verhaaltjes, notities, korte briefjes. Soms kan je dan een doosje opendoen en komen al die herinneringen weer terug.
Op welke manier hou jij herinneringen vast?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.
De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.