Blog over nalatenschap

‘Ze zoeken het maar uit als ik er niet meer ben’

Precies die zin was de eerste reactie van een vriend toen ik hem vertelde over het werk wat ik doe als RegisterExecuteur. Wist zijn enige zoon eigenlijk welke wensen hij heeft voor zijn uitvaart, vroeg ik hem. En wist zijn zoon hoe hij bij de contactpersonen kon komen als die allemaal in zijn telefoon staan? Deze vriend keek me natuurlijk vragend aan, want nee, dat had hij niet geregeld.

Ver van je bed show

Het is begrijpelijk als je niet over je eigen uitvaart wilt nadenken en dat je wegloopt bij dit lastige onderwerp. En ik begrijp ook heel goed dat het een ‘ver van je bed show’ voor je is. En natuurlijk komt er ook echt wel een begrafenis of crematie, ook als je niets hebt vastgelegd.

Niet voor jezelf

Mijn vraag is: wat wil je voor je zoon achterlaten? Niet voor jezelf. Dat hoeft niet, als je er geen behoefte aan hebt. Maar juist voor je zoon.

Als je niets hebt vastgelegd, dan bezorg je je zoon in een emotionele periode een wereld vol vraagtekens. Immers, na iemands overlijden is het voor alle nabestaanden een emotionele periode. Je zoon weet, als je niets hebt vastgelegd, op de meeste vragen over wat zijn vader zou hebben gewild, geen antwoord. De vraag is of je dat voor je zoon wil achterlaten: een wereld vol vraagtekens bij iedere vraag die hem gaat worden gesteld door de uitvaartleider, door de notaris, door de transplantatiedienst en door nog meer anderen.

Geregeld is gewoon rust

Ondertussen staan al zijn wensen in het in Nederland Unieke Digitale Nalatenschapsdossier van RegisterExecuteur. En als ik hem weer spreekt, vertelt hij me dat hij het ondertussen toch echt tegen een paar van zijn kennissen heeft verteld. Want als je het hebt geregeld, dan is het ook gewoon rust. Wel zo handig, zo’n dossier.

Over de dood denken veel mensen liever niet na. Toch is ons levenseinde op een dag er. Voor je nabestaanden is het dan fijn om te weten dat jij alles goed hebt geregeld. Zo komen zij niet voor een enorme puzzel te staan.
Download onze nieuwe brochure voor meer uitleg »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)