De zwaarte van rouw kunstwerk

De zwaarte van rouw

Celeste Roberge is een Amerikaanse kunstenaar die veel werkt met staalconstructies en stenen. Ze heeft een serie steenmannetjes gemaakt; stenen figuren, in verschillende poses. De meest bekende uit die serie heet ‘Opstaan‘. Het is een figuur gevormd uit een stalen omhulsel en is gevuld met grote keien. Je ziet de moeite die de figuur heeft om de rug te rechten om weer op weg te kunnen gaan.

Verbeelding van de zwaarte van rouw

Dit kunstwerk werd al vrij snel door mensen gekoppeld aan een prachtige verbeelding van de zwaarte van rouw en het weer proberen op te staan in het gewone leven na het doormaken van een verlies.

Dit is een van de kunstwerken die te vinden is in de beeldentuin van een museum in Portland (bron).

Na het doormaken van een verlies is het vaak weer een hele zoektocht om een nieuwe balans in het leven te vinden. Hoe leef je verder samen met het verlies? Je laat een verlies niet achter je, maar je draagt het verder met je mee. Het artikel ‘Gaat rouw ooit voorbij?‘ gaat specifiek hierover.

De betekenis die kunst geeft

De kunstenaar vind het zelf niet erg dat deze betekenis aan haar werk wordt gegeven, al was die angst en onzekerheid van rouw niet haar bedoeling om te verbeelden. ‘Ik stel me de figuur voor als iemand die opstaat uit een gehurkte houding…. ze is er weer klaar voor’, zo legt ze uit. ‘Maar dat mensen er een andere betekenis in zien vind ik alleen maar mooi. Mensen maken een verbinding met een kunstwerk op een manier waarop het voor hun betekenisvol is.’

Het is bijzonder hoe kunstwerken, schilderijen, verhalen, liedjes en films ons kunnen helpen om iets te begrijpen of uit te drukken. Heb jij een kunstwerk dat jou helpt in rouw of om rouw te begrijpen?

Bron: qz.com via Yahoo / Portland museum / celesteroberge.com

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ank
Ank
6 maanden geleden

Van Alfred Gyorgi, bij het meer van Genève. Niet in levende lijve gezien, wel gevoeld. De enorme leegte na de dood van onze zoon, door zelfdoding. Mogelijk voelde hij zich ook zo.

Screenshot_20210416_122906.jpg
Wouter
Wouter
Antwoord aan  Ank
6 maanden geleden

Dit is echt een heel mooi kunstwerk!

E-boek 'Rouw & Verlies in je Omgeving' gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'Rouw & Verlies in je omgeving' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouw & Verlies in je omgeving

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)