Dieper rouwen

Rouw eens wat langer

Zoek jij ook naar een oplossing voor het verdriet en de rouw? Soms lijkt het erop dat we maar zo snel mogelijk door rouw heen willen werken. Als het maar niet meer zo zeer doet. Als het maar wat minder donker wordt. Het werkt vaak tegenovergesteld: hoe meer je probeert rouw op te lossen, hoe langer het blijft.

Wanneer is het voorbij?

‘Wanneer is dat gek*t met die rouw nu eens voorbij?!’ verzuchtte een goede vriend. Hij was zijn partner verloren en het was hartverscheurend. Hij was voorbereid op het ergste. Hij wist dat rouw komt en gaat als in golven van de zee. Rouw kan bijzonder onvoorspelbaar zijn, maar vroeger of later raakt het je. Hij had ook nog bijna alle boeken gelezen die je je maar kan voorstellen om zich voor te bereiden op zijn rouw. En het viel zo tegen.

Rouw ìs je leven

Rouw is niet iets wat je moet bevechten. Rouw is niet iets wat je moet oplossen, terwijl veel programma’s en boeken precies daarop gericht lijken te zijn: hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn rouw af?!

Het verliezen van een dierbare is niet wat inbreekt op je leven en je leven stilzet. Het ìs je leven. Het ìs jouw leven in de diepste betekenis van het woord.

Buig diep voor je rouw

Schrijfster Elizabeth Gilbert legde uit hoe zij met rouw omging toen haar partner overleed. ‘Buig voor je rouw, alsof je buigt voor een god. Geef jezelf eraan over in plaats van je ervoor te verzetten. Weet je, je rouw zal niet altijd zo zwaar blijven. Het komt in golven.’

‘k Vond dat een mooie uitleg hoe je met de donkerte van verdriet kan omgaan. Laat het verdriet je omarmen. Geef je eraan over. Laat het donker maar wat donkerder worden. Laat de diepte maar wat dieper worden.

Gun jezelf de tijd. Gun jezelf het verdriet. Gun jezelf de pijn. Gun jezelf de donkerte.

Als je jezelf de rouwtijd gunt zou het best wel eens kunnen zijn dat je eerder je weg vindt door jouw wereld van rouw.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)