Vermoeidheid waar slaap geen oplossing voor is

Een vermoeidheid waar slaap niet de oplossing voor is

Een veelgehoorde klacht in de huisartsenpraktijk is: ‘Dokter, ik ben zo moe!’ Als de energie op is, dan zou je maar één ding willen: slapen. Heel lang slapen. Veel rouwenden merken het ook: de energie is op en je kunt je zo ongelofelijk moe voelen.

Rouwen is een vermoeiende bezigheid

Eerlijk gezegd is rouwen ook een vermoeiende bezigheid. Het leven van iedere dag weer opnieuw vormgeven terwijl er een gapend gat aan gemis wordt gevoeld is ook een enorme opgave. Er komt niets je handen voort en toch is de energie op. 

Waar gaat de energie eigenlijk naartoe?

Rouw is niet alleen een emotioneel proces in je, maar het heeft ook rationele, spirituele en lichamelijke kanten. Je lichaam rouwt mee. Je hele zijn rouwt mee. We schreven het boek ‘Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet’ om aandacht voor dat stuk te vragen.

Een vastgelopen computer

Vergelijk het met een computer. Deze kan last hebben van onzichtbare processen die alle energie en rekenkracht opeisen. De computer wordt dan traag, de ventilatoren moeten aan de bak om de warmte weg te werken en soms loopt de computer gewoon vast. Het is een programma op de achtergrond wat je niet direct zo ziet, maar wat alle aandacht opslokt.

Precies zoiets is in rouw ook aan de hand. Rouw kan als een achtergrond proces zijn die alle energie verbruikt.

Slaap is niet altijd de oplossing

Je zou zeggen dat als je moe bent je vooral slaap nodig hebt. Maar slaap is niet de oplossing voor iedere soort vermoeidheid. 

Soms kan het erg helpen om even aan de vermoeidheid toe te geven en een paar dagen veel extra uren te maken. 

Maar als stress, zorgen, verdriet en rouw onderliggende oorzaken zijn voor aanhoudende vermoeidheid, dan is slaap zeker niet de enige oplossing die je nodig hebt. Maak het bespreekbaar met bijvoorbeeld je vrienden. Het kan ook goed zijn om het te bespreken met je huisarts.

Rust, reinheid en regelmaat

Het oude gezegde is misschien zo gek nog niet. Rust, reinheid en regelmaat zijn gezond voor het leven. Zorg voor voldoende rust, zorg voor een opgeruimde omgeving en hou regelmaat in je dag. Wat dat laatste betreft: werk kan daarom ook bijzonder helpend zijn om weer nieuwe energie op te doen omdat je werk ook kan bijdragen aan een ritme door je dag.

Voor iedereen is de weg van rouw weer anders. Belangrijk is dat je de signalen van je lichaam herkent en onderzoekt wat nodig is om aan de slag te gaan. Maar hou er rekening mee dat je na het doormaken van een verlies nooit meer hetzelfde zult zijn.

Een verlies verandert je. Hoe? Dat is voor ieder weer anders. 

Van missen krijg je het koud; en wat rouw nog meer met je lijf doet

Lees ons boek ‘Van missen krijg je het koud’.
Voor slechts €17,99 te verkrijgen in onze online winkel.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)