Geen-aandacht-geen-oplossing

Geef aandacht, geen oplossing

Je zult maar geluksonderzoeker zijn. Psycholoog Marc Schulz is het. In zijn recente boek ‘Het goede leven’ wordt langlopend onderzoek naar wat echt gelukkig maakt duidelijk. En het is geen geld en het is geen aanzien. Wat echt telt is hoe we in relatie met anderen staan.

De rouw van de ander oplossen

Als je iemand tegenkomt die een zware last draagt door het verlies van een dierbare, het verlies van gezondheid of het verlies van een toekomst, dan wil je graag de ander helpen; helpen met oplossen van rouw en helpen om de last minder zwaar te maken.

Onbewust denken we dat rouw een probleem is dat moet worden opgelost. En omdat we dat vaak ook niet weten hoe we dat moeten doen, blijft rouw soms juist onbesproken.

Tijd om te luisteren

Maar rouw is geen probleem dat moet worden opgelost. Iemand die weer zijn verdriet wil delen, wil waarschijnlijk alleen gehoord worden. Bijvoorbeeld dat het oké is om verdriet te ervaren. Of dat het normaal is dat rouw je even stilzet om weer nieuwe balans te vinden. 

Misschien verwacht je dan zelfs nog te veel. Stel maar de vraag: ‘Hoe is het met je?’ en laat alle ruimte voor het antwoord. Ook als het even niet zo oké gaat. Ook als iemand een dag heeft die niet lekker loopt. Of als iemand gewoon behoefte heeft om te praten hoe het vroeger was, of hoe de leegte van een dag je kan aangapen.

Aandacht maakt pas gelukkig

De conclusie uit het boek ‘het goede leven’ is dat wat ècht gelukkig maakt onder handbereik is. Psycholoog Marc Schulz vat het in een interview in Trouw zo samen:

“Aandacht zegt: ik wil bij jou zijn, ik wil horen wat je te vertellen hebt, ik ben benieuwd naar jou. De mens zit wat dat betreft niet ingewikkeld in elkaar: we willen gezien en gehoord worden en dan, hopelijk, nog begrepen ook.

Tijd en aandacht zijn de essentiële elementen van geluk. Maar ze zijn als geld, we hebben ze in beperkte mate. De vraag is dus: waar besteed je ze aan? Aan scrollen op sociale media? In het boek raden we mensen aan om eens per jaar hun sociale fitheid te testen. Denk eens stevig na over wie je waardeert, in wiens gezelschap je je goed voelt. Het mooiste cadeautje dat je die ander kunt geven is aandacht.”

Ken je iemand in rouw?
Doe iets, hoe klein dan ook.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)