De dingen die je digitaal kwetsbaar maken

De dingen die je digitaal kwetsbaar maken

Wie heeft het wachtwoord van je telefoon en van je computer of tablet? Waar zijn je persoonlijke herinneringen te vinden en waar heb jij alle telefoonnummers opgeslagen van familie, vrienden en bekenden?

Wachtwoorden

Niet teveel mensen mogen je wachtwoord hebben natuurlijk, want er zijn op deze wereld allerlei kwaadwillenden die maar al te graag met jouw persoonlijke gegevens aan de haal willen gaan. Maar ik hoop dat er een paar mensen zijn die, in geval van nood, wèl weten hoe ze in je telefoon kunnen komen. Want stel nu dat je iets overkomt en je er plotseling niet meer bent?

Zorg ervoor dat er minimaal twee mensen zijn die weten wat je wachtwoord is of waar ze deze kunnen vinden.

Eerder schreven we het artikel ‘mag ik je wachtwoord weten?’ en het is goed om die nogmaals te lezen. 

Digitale foto’s en video’s

Veel van wat we hebben en nalaten is tegenwoordig digitaal. Er zijn vaak geen schoenendozen meer die vol met zitten foto’s, kiekjes en films, geen opslag van foto-negatieven en allerlei cassettes met opnamen. We schieten kiekjes bij de vleet met de camera die we altijd bij ons hebben: onze smartphone. En filmpjes van leuke, mooie, persoonlijke momenten zijn vaak ook alleen in de bibliotheek van onze telefoon te vinden. Maar wat is belangrijk om altijd te houden?

Je kunt een aantal dingen doen om te zorgen dat je wat nalaat:

  1. Maak een speciale bibliotheek op je telefoon of computer met daarin geselecteerd de beste foto’s van de belangrijkste gebeurtenissen. Om te zorgen dat het overzichtelijk blijft kan je bijvoorbeeld zo’n selectie per jaar maken.
  2. Neem af en toe de tijd om een fotoboekje te laten printen of foto’s te laten afdrukken om er zelf een fotoalbum van te maken die je in de kast kunt zetten.
  3. Zorg dat er een back-up wordt gemaakt van je foto’s en dat deze altijd op minimaal twee plekken te vinden zijn. De digitale wereld kan ook heel erg kwetsbaar zijn. Mocht er een account verloren gaan (wachtwoord kwijt, een hack, of een platform houdt er zelf mee op), of een van je apparaten ermee uitscheien, dan kan je altijd terugvallen op de ander.

De telefoonklapper

Vroeger hadden we een of ander fancy telefoonboekje met aan de voorkant het alfabet. Als je het schuifje daarop zetten, dan klapte het telefoonboek precies bij de goede letter open. Superhandig. 

Maar steeds minder mensen gebruiken een papieren adressenboek. De meeste contacten zijn opgeslagen in, jawel, dezelfde telefoon en computer waar ook je foto’s, bankgegevens en andere privé zaken veilig zijn opgeslagen.

Het kan nuttig zijn om eens in de zoveel tijd een uitdraai te maken van de belangrijkste contacten. Ook als backup voor geval van nood. In veel app’s is het mogelijk om een export te maken. Zo kan je bijvoorbeeld handig een adressenlijst uit je telefoon of computer opslaan als Excel bestand of een PDF.

Hier een paar handige links:

  1. Hoe moet je contacten uit Outlook exporteren naar Excel?
  2. Hoe kan je contacten van een Android telefoon exporteren?
  3. Hoe kan je contacten exporteren van een iPhone of iPad?
  4. Hoe kan je contacten exporteren uit Gmail?

Nu je de tijd hebt

Organiseren van wachtwoorden, contactgegevens, foto’s en videos, het kan allemaal best veel zijn. Doe het gewoon stap voor stap. Plan eens een uurtje uit om je contactenlijst door te lopen en op te schonen. Of ga er in een druilerige weekend gewoon eens lekker voor zitten om door oude foto’s te dwalen.

Wil je alles goed achterlaten voor je dierbaren op het moment dat jij er niet meer bent? Regel het nu. Bright Elephant kan je daarbij helpen. Check watwiljijachterlaten.nl »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)