Onder-een-bus

Hoe groot is de kans dat jij onder de bus komt?

Gekscherend noemen we wel eens ‘als je onder de bus komt’ als we willen aangeven dat er soms onverwachte dingen gebeuren in het leven. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat je onder de bus komt? 

Ik zag een getal precies over die vraag: je hebt de kans van 1 op 495.000 dat je door een bus wordt aangereden. Nou, dat valt wel mee. Maar hoe groot is de kans dat je op een dag zult zijn overleden? Ook daarvan zag een getal: je hebt de kans van 1 op 1 dat je op een dag zult zijn overleden.

Leven of we nooit sterven

Een bekend citaat van schrijver Paulo Coelho is: 

We leven alsof we nooit zullen sterven
en we sterven alsof we nooit hebben geleefd

Hij heeft wel een punt. Want het kan heel deprimerend zijn om over het einde van jezelf of van een dierbare na te denken. Ze worden als nare gedachten vooruitgeschoven. Er wordt geleefd alsof het nooit ophoudt. 

Iedere dag is een cadeautje

Op momenten dat opeens iemand het einde in zicht krijgt door een slechte medische diagnose of als iemand onverwacht sterft landt het besef dat een lang en gezond leven helemaal niet vanzelfsprekend is. 

Dat besef van eindigheid bepaalt je kijk op het leven van alle dag: iedere dag is een cadeautje, iedere dag is iets bijzonders. Opeens valt alles in een perspectief dat de dingen die belangrijk leken helemaal niet zo belangrijk meer voelen. Steve Jobs zie eens tijdens een toespraak: ‘Het besef dat ik snel zal sterven is het belangrijkste instrument dat ik ooit gekregen heb om de belangrijke beslissingen in mijn leven te nemen.’

Beseffen dat het leven eindig is, maakt het leven kostbaar.

Wat laat je achter?

De vraag is wat je vandaag had achtergelaten als je gisteren zou zijn overleden. Denk aan je partner, je zoon of dochter, je ouders, je beste vrienden of de mensen uit een vereniging. Hoe kijken zij terug op je? En wat je voor hen geregeld? 

De zaken regelen voor dan gaat soms over praktische zaken als het inzichtelijk maken van je nalatenschap en het aanwijzen van contactpersonen. Soms gaat het over een persoonlijk bericht dat je hebt voorbereid voor je zoon of dochter.

Gezonde dagen

Wij zeggen altijd: regel zoveel mogelijk in gezonde dagen. Dat is voelt wellicht wat tegennatuurlijk, want je bent dan misschien helemaal niet bezig met het einde. Maar je dierbaren zullen je eeuwig dankbaar zijn met de dingen die je voor hen hebt voorbereid op het moment dat jij er niet meer bent.

PS: wil je met je nalatenschap aan de slag? Wij helpen je graag om deze zorgvuldig vast te leggen en maken de keuzes duidelijk die jij kan maken om je nalatenschap te regelen op een manier die bij jou past. Meer info »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)