Onderweg in de auto

De dood is ver van je bed. Wat kan jij nu al regelen?

‘Hoe wil jij dat nu eigenlijk geregeld hebben?’ Als we in de auto zitten, dan hebben we altijd ongestoord de ruimte om te praten. ‘Wat geregeld?’, zo vroeg ik terug. ‘Nou, wil je gecremeerd of begraven worden?’

Weet jij wat je geliefden willen?

Dit is een eenvoudige vraag, maar er zijn zoveel mensen die niet eens van hun partner weten wat deze zou willen. Wil je begraven worden of gecremeerd, wil je orgaandonor zijn of niet?

Hoeveel rust geeft het als je van elkaar weet wat de wensen zijn, voor als de vraag onverhoopt aan je moet worden gesteld. 

Dit geldt niet alleen voor partners, maar ook van ouders en kinderen. Weten je kinderen wat je zou willen? Heb je je ouders gevraagd wat zij zouden willen en weten zij wat jij zou willen?

Nadenken over onze eindigheid

De reden dat vaak deze thema’s onbesproken blijven is dat we daarmee even een moment heel bewust over onze eindigheid moeten nadenken. Dit leven, dit bekende hier en nu, kan zomaar een keer afgelopen zijn. Dat is een nare gedachte, dus hebben we het over heel veel dingen, maar vermijden vaak het gesprek over de ene zekerheid van het leven: de dood. 

Onbewust kan ook meespelen dat we de dood niet over onszelf willen afroepen door er bewust over te praten. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Dit kan je vandaag al doen

Laat ik voorop stellen, ik wens je oneindig veel prachtige jaren in gezondheid en liefde toe. Een garantie kan ik je echter niet geven. Vandaag zou zomaar een goede dag kunnen zijn om alvast een aantal dingen te regelen. Twee concrete tips:

1. Wat wil jij eigenlijk?

Bespreek de wensen rondom je eigen uitvaart. Wil je worden begraven of gecremeerd worden?

Zijn er dingen die je absoluut niet zou willen of die je heel erg graag wel zou willen? Dit kan je nu al vastleggen in een boekje.

2. Wat laat jij achter?

Zorg dat iemand van je geliefden altijd weet waar je wachtwoorden te vinden zijn in geval van nood of na overlijden. Wie kan bijvoorbeeld je telefoon ontsluiten als jij er niet meer bent? Of wie mag je mailbox benaderen als je bent overleden?

Een idee is om de belangrijkste dingen in een notitieboekje op een veilige maar duidelijke plek achter te laten. Als je al je wachtwoorden met een wachtwoorden manager (bijvoorbeeld 1Password of LastPass) hebt opgeslagen, hoef  je slechts één of twee wachtwoorden achter te laten.

Tot slot

Er is nog veel meer wat je nu al zou kunnen doen. Dit zijn twee suggesties waar je mee zou kunnen beginnen. Bright Elephant wil je hier ook bij helpen. Heb je ergens hulp bij nodig, schroom niet om een bericht te sturen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)