Wachtwoorden zoeken

Mag ik je wachtwoord weten?

Maar natuurlijk wil ik je wachtwoord niet weten. Ik niet. Maar wie weet je wachtwoord wel als je plotseling in het ziekenhuis terechtkomt en niets meer kunt doen? Wie kan er in je telefoon en computer als jij er onverhoopt niet meer bent?

We hebben gemiddeld 100 wachtwoorden

Een gemiddeld persoon heeft 100 wachtwoorden, zo bleek uit recent onderzoek (bron). Maar ja, dat is niet te onthouden natuurlijk. Hoe heb jij dit geregeld? Het beste is om je wachtwoorden in een wachtwoordenmanager vast te leggen. Het idee van zo’n software-kluis is dat je één wachtwoord onthoudt en dat je dan veilig alle wachtwoorden kan opslaan.

Dit zijn een paar van de meest gebruikte wachtwoordtenkluizen:

  1. 1Password
  2. KeePass
  3. iCloud sleutelhanger (iPhone & Mac)
  4. LastPass
  5. Dashlane

Wie kan er bij je wachtwoorden?

De belangrijke vraag voor vandaag is: wie kan er in geval van nood bij die wachtwoorden? Als je dat niet weet, dan heb je een klus te doen. Want niemand weet hoe het leven gaat lopen. 

Stel je voor dat je onverhoopt onder de spreekwoordelijke tram loopt, zoals ze dat zeggen, dan hebben je dierbaren een probleem als ze niet in je accounts kunnen. Ze kunnen dan niet bij je contactpersonen, ze kunnen je collega’s niet benaderen, niet bij je bank of andere zaken die je nu nog niet kan bedenken. 

DOEN: zorg dat je een wachtwoordenboekje hebt met daarin alleen de belangrijkste wachtwoorden, namelijk:

1. Wachtwoord van je computer.
2. Hoofdwachtwoord van je wachtwoordenmanager.

Laat minimaal twee mensen weten waar dit boekje te vinden is. De rest van de wachtwoorden is allemaal in je digitale wachtwoordenkluis.

Wie kan er in je telefoon?

Een tweede klus heeft alles te maken met het feit dat de smartphone onmisbaar is geworden in de digitale veiligheid. Denk alleen al aan alle platforms waar je alleen kan inkomen met een twee-stops-verificatie of waar je alleen via een speciale app in kan komen. Zonder smartphone kan je steeds minder, zelfs als je wachtwoorden hebt.

Daarnaast zit in onze smartphone een groot stuk van ons leven opgeslagen. Denk aan de adressenlijst, persoonlijke foto-album, e-mails, chats, en nog meer.

DOEN: schrijf in je wachtwoordenboekje ook de inlogcode van je smartphone op en laat minimaal twee personen weten waar, in geval van nood, de inlogcode te vinden is.

Up-to-date houden

Misschien heb je dit allang geregeld. Goed bezig! Maar dan is nu het moment om te kijken of alle gegevens nog kloppen. Heb je ondertussen het wachtwoord van je smartphone veranderd of het hoofdwachtwoord van je wachtwoordenkluis? Dan moet dat ook worden gewijzigd in het boekje.

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn veel mensen die met je hun ervaring kunnen delen dat het allemaal niet geregeld was. Dan wordt het ingewikkeld om alles te vinden en de gegevens boven tafel te krijgen.

Maak van nabestaanden geen spoorzoeker.

Regel het nu.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yvonne
Yvonne
3 jaren geleden

Goed artikel! Onlangs is mijn moeder overleden, zij had het redelijk op orde en toen dacht ik, hoe heb ik het nu eigenlijk allemaal gedocumenteerd….. niet dus…. Ga zo door, heb zojuist kleine donatie gedaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)