Help-je-herinneringen-een-handje

Help je herinneringen een handje

De brandweer heeft bij de brand van zaterdagavond alleen nog fotoboeken uit het vuur weten te redden bij de boerderij aan de Gouwe in Hoogwoud.

Het is een berichtje uit de krant van een paar jaar terug. Maar het zal je maar gebeuren, dat je alles kwijtraakt. Wat kan een mens dan blij zijn dat in ieder geval die herinneringen nog gered zijn. 

Hulp voor ons brein

We kunnen ons best veel herinneren, het menselijk brein is tot veel in staat. Maar het kan je soms ook zomaar in de steek laten. Daarom schrijven sommige mensen hun gedachten en ervaringen op in een dagboek. Daarom worden er foto’s gemaakt van bijzondere gebeurtenissen. Want ons geheugen kunnen op best veel terreinen prima helpen. 

De herinnering is een straat met deuren en achter iedere deur die opengaat zijn er weer 10 deuren.
Selma Leydesdorff

Wat zou jij echt altijd willen vasthouden? Een huis kan herbouwd worden. Maar als herinneringen van vroeger, brieven die je schreef, foto’s en videos die je maakte, verloren gaan, zijn ze niet zomaar opnieuw te reproduceren. 

Waar zijn je herinneringen te vinden?

De herinneringen zijn niet alleen van belang voor jezelf. Maar foto’s laat je ook achter aan volgende generaties. Het nadenken over onze eigen dood is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Maar denk er vandaag eens wel over na: waar zijn je herinneringen te vinden? Vroeger werd er tijd gestoken in foto-albums, maar die traditie is een beetje in de vergetelheid aan het raken met alle digitale foto’s. Foto’s staan nu op een smartphone, op een computer, in de cloud of op een harde schijf. Of misschien staat er wel heel veel opgeslagen in je Facebook of Instagram profiel. 

Het nadenken over onze eigen dood is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid.

Digitaal geheugenverlies

Een van de grootste risico’s voor nu is digitaal geheugenverlies. Een computer kan crashen. Je kan per ongeluk een account verwijderen of op een harde schijf kan een fout ontstaan waardoor de informatie nagenoeg niet meer te lezen is. Maar je kan ook je wachtwoord vergeten.

Uit onderzoek blijkt dat mensen jonger dan 30 hun eigen telefoonnummer niet kunnen noemen zonder deze van hun telefoon uit te lezen. We zijn enorm afhankelijk van apparaten, gebruikersnamen, inlogcodes en wachtwoorden.

Digitale opslag.

Wat kan je doen?

Een paar praktische tips tegen het gevaar van digitaal geheugenverlies:

  1. Je sociale media accounts laten eigenlijk alleen de hoogtepunten zien. Niet de alledaagsheid. Maar ze kunnen je wel helpen om herinneringen op te halen. Scroll eens door de oude foto’s heen.
  2. Besteed tijd om van een jaar, een vakantie of bijvoorbeeld een ziekteperiode een fotoboekje samen te stellen. Deze kun je kant en klaar laten drukken. Je kunt ook een selectie van je foto’s uitprinten en in een eigen album te plakken.
  3. Je hoeft niet heel veel foto’s af te drukken, maar je kunt belangrijkesymbolische of dierbare foto’s afdrukken. Schrijf achterop wie wie is, waar het was en welke herinnering je eraan hebt.
  4. Bewaar een kopie van je foto’s op een vaste en veilige plek. Dit kan een kluisje, een kist of een kast zijn. Je kunt ook een harde schijf daarbij doen, een USB stick of een ander opslagmedium. 
  5. Heb je je foto’s in iCloud. Google Cloud, Dropbox, Flickr of ergens anders? Vraag je af wie er toegang toe heeft. Stel je voor dat jij er niet meer bent, wie weet hoe je de bij de gegevens kunt komen?

Er zijn nog veel meer dingen die je nu zou kunnen regelen. Wacht er niet mee. Stel je voor dat jij of een geliefde er plotseling niet meer is, dan zal je blij zijn dat jullie de herinneringen hebben veiliggesteld!

Bright Elephant wil helpen om herinneringen te maken en ze vast te houden. Heb je hulp nodig, je kunt altijd contact met ons opnemen

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)