Moet je rouw verwerken? Zoals een deur die je achter je dichttrekt?

Moet je rouw verwerken?

Vaak wordt gesproken over dat je “rouw moet verwerken”. Alsof je rouw te boven moet komen. Of dat je het achter je kan laten. Je werkt eraan, je hebt het verwerkt en het is nu klaar. Deur dicht en weer door met de rest van het leven.

Rouw is geen griepje

Eerlijk gezegd: het werkt niet zo. Rouw is niet een griepje dat je even moet uitzieken en dan is het weer voorbij. Rouw is niet iets dat je simpelweg ‘afwerkt’ als een taak op je to-do lijst. 

Rouw verandert je. Het is als een emotionele wond die in verloop van de tijd langzaam geneest, maar het litteken blijft altijd zichtbaar.

De ander en jezelf missen

Je mist iemand: een dierbare, een geliefde, een ouder, een kind, een goede vriend. En misschien mis je jezelf ook wel; je bent ook niet meer wie je was

Het verlies van iemand kan een leegte in je leven achterlaten die niet zomaar opgevuld kan worden. Je zou kunnen zeggen dat je niet alleen die ander bent kwijtgeraakt, maar ook een deel van jezelf. En je mist jullie allebei.

Het verlies verweven

Maar gaat rouw dan nooit voorbij? Is er dan niet een manier om het te verwerken? 

Dit verlies is nu een nadrukkelijk onderdeel van je leven. Nu je dit leest is het misschien wel zo allesomvattend dat je jezelf afvraagt of het ooit nog beter zal worden. Dit verlies is niet alleen nu een belangrijk deel van je leven, maar dat zal het blijven. Het is een bepalend onderdeel. 

Het gemis hoef je niet achter je te laten. Rouw hoef je niet te verwerken. Je hoeft geen deur achter je dicht te trekken. Het gemis mag verweven worden in de rest van het leven. Het is immers een belangrijk stukje van wie je nu bent geworden: je bent iets kwijtgeraakt, maar misschien vond je ook weer nieuwe dingen zoals nieuwe inzichten, nieuwe stukken van jezelf, nieuwe kracht en nieuwe verbindingen. 

Komt er een eind aan rouw?

Gaat rouw ooit voorbij? Eerlijk gezegd: nee. Maar de scherpe randjes zullen in de loop van de tijd minder scherp worden en je leven zal zich vormen om het verlies. En het verlies zal altijd onderdeel blijven van wie jij vandaag bent. Het is geen einde, maar een nieuw begin, een nieuw hoofdstuk in het boek van je leven.

Schrijvend door Rouw
Wil je zelf op zoek naar waar je staat in rouw en hoe je weg is gelopen na het doormaken van een verlies? Ons programma ‘Schrijvend door Rouw’ helpt je te navigeren door jouw wereld van rouw en zoekt me je naar houvast in herinneringen. Schrijf gratis je in voor een proefles via deze pagina.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marte
Marte
1 jaar geleden

Wat ik al voel sinds het overlijden van mijn vader in 2019, staat hier woord voor woord omschreven… duizendmaal dank voor de herkenning ❤️??

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)