Artikelen
Hier vind je alle artikelen op Bright Elephant die gaan over rouwen en herinneren en over nalatenschap en wat je zelf kunt regelen.
Het ethisch testament: nalatenschap van wijsheid en waarden
Als RegisterExecuteur zie ik dagelijks hoe families bezig zijn met het regelen van erfenissen. De aandacht gaat vaak uit naar geld, huizen en persoonlijke bezittingen. Maar ik merk steeds vaker dat mensen ook nadenken over een ander soort erfenis: hun levenslessen, waarden en wijsheid. Een ethisch testament kan hier uitkomst bieden.
Lees verder »Het ene verdriet is het andere niet: waarom rouw anders voelt dan gewoon verdriet
“Rouw is toch ook gewoon verdriet?” Je zou het denken, maar is dat wel zo? Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat ons brein anders reageert op rouw dan op ander verdriet.
Lees verder »”Ze mogen alles hebben, als ik mijn zoon maar zie” ~ over wat echt telt
Onlangs werd ik gebeld met de vraag of ik levensexecuteur wilde worden van de heer H. en mevrouw M. Toen ik bij hen langskwam om de voorbereidingen voor het notarisbezoek te bespreken, werd het een bijzonder gesprek met een echtpaar met een behoorlijk indrukwekkend verhaal.
Lees verder »Zoeken en vermijden: hoe ga je om met herinneringen in rouw?
Hoe moet je als rouwende omgaan met alle herinneringen die achterblijven? Je mist iemand, je wilt iemand niet missen, maar het is de realiteit. Moet je dan vooral foto’s bekijken of juist even niet? Ga je plekken opzoeken waar je samen kwam of vermijd je die voorlopig?
Lees verder »Een speciaal cadeau in je testament: zo werkt een legaat
Vaak komen mensen bij mij omdat ze niet begrijpen wat er in een testament staat. In het verleden had Frank samen met een notaris een testament opgesteld waarin een legaat voor zijn vriend Tom was opgenomen, maar hij wist totaal niet wat er nu eigenlijk echt geregeld was in zijn testament.
Lees verder »Informele steun bij rouw het allerbelangrijkste
Een belangrijk onderzoek dat in 2020 verscheen in het tijdschrift ‘Palliative Care & Social Practice’ laat zien wat mensen in rouw echt nodig hebben. De onderzoekers vergeleken de ervaringen van rouwenden in Australië en Ierland. Een opvallende conclusie: het zijn vooral familie en vrienden die het verschil maken.
Lees verder »Als jij alles op orde hebt, hebben je nabestaanden dat ook?
Mensen helpen bij het regelen van hun nalatenschap – dat is mijn missie. Want of het nu gaat om je digitale bestanden, de papieren op je bureau of je documenten in de cloud: het is belangrijk dat alles goed geordend is voor je nabestaanden. Uit eigen ervaring weet ik hoe zwaar het is als dat niet het geval is.
Lees verder »Nederlandse huisartsen actief in rouwzorg, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend
Een overleden patiënt laat vaak familie en vrienden achter die moeten leren leven met het verlies. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Nederlandse huisartsen hier vaak actief bij betrokken zijn, maar dat er ook ruimte voor verbetering is in de zorg voor nabestaanden.
Lees verder »Wat gebeurt er als je rouw wegduwt?
Wat gebeurt er eigenlijk als je je verdriet en rouw niet toelaat? Ze zeggen wel eens dat tijd wonden heelt, maar dat klopt niet helemaal. Je hebt wel tijd nodig. Maar tijd heelt alleen als je jezelf toestaat om door je verdriet heen te werken. Stapje voor stapje.
Lees verder »Waarom duurt een nalatenschap afwikkelen zo lang?
“Wanneer krijg ik nou eindelijk mijn erfenis?” Die vraag krijgen we nog wel eens van nabestaanden. Veel mensen zijn verbaasd als we vertellen dat het afwikkelen van een nalatenschap gemiddeld een jaar duurt. En soms zelfs langer. Maar waarom duurt het eigenlijk zo lang? We leggen het je uit.
Lees verder »- 1
- 2
- 3
- …
- 25
- Volgende »