Kaarslicht

Rituelen om te herinneren

Een geliefde is nooit helemaal weg. Als je iemand moet missen, dan is deze nog steeds bij je in je herinneringen. Je weet dat er geen nieuwe herinneringen meer bij zullen komen, die tijd is geweest, want herinneringen worden bij leven gemaakt. We kunnen echter wel de herinneringen levend houden.

Herinner rituelen

Onze herinneringen beleven we vaak in rituelen. Door deze rituelen helpen we onze herinneringen levend te houden. Het zijn vaste gebruiken waarin onze geliefde een plek krijgt in het leven van nu. 

Hier een aantal tips aan welke dingen je zou kunnen denken:

  1. Maak de favoriete maaltijd van degene die je herinnert, speciaal op de dag van overlijden. Je kunt dit recept ook delen met de familie. 
  2. Plant een herinneringsboom. Dit kan bijvoorbeeld met Stichting Nationale Boomfeestdag. Hier kan bijvoorbeeld ook een boom geplant worden ter herinnering aan het overlijden van een kind (lees meer).
  3. Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hier en daar, tussen aarde en hemel. Het wordt vaak gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar. 
  4. Draag een medaillon met daarin een favoriete foto van iemand die je mist.
  5. Hergebruik kleding en maak er iets van dat je dichtbij kunt houden. Van een oud shirt kan bijvoorbeeld een kussen worden gemaakt.
  6. Praten. Dat vooral. Praat over degene die je liefhebt, die je mist, die je graag nog dichtbij zou willen hebben. Deel met elkaar zoals het leven was, typische gebeurtenissen of bijzondere herinneringen.
  7. Stuur op de datum van overlijden een kaart naar nabestaanden. Schrijf een korte herinnering erbij. Het is daarbij sowieso een goed gebruik om de overlijdensdatum van iemand in je agenda te schrijven, net zoals je dat met verjaardagen doet. Naar iemand informeren juist op die dag kan enorm helpend zijn!
  8. Maak een Spotify afspeellijst met de favoriete muziek van iemand die is overleden en deel deze in de vriendengroep of de familie. Ons muzikaal geheugen is bijzonder helpend om ons terug te brengen naar situaties die zich soms al heel lang geleden afspeelden.
  9. Heb jij zelf een herinner ritueel? Zou je dat willen delen in de reacties?

Leg nu al herinneringen vast

Zoals eerder gezegd, onze herinneringen maken we bij leven. Zorg daarom dat je ook nu al die herinneringen maakt en vastlegt. Juist ook als je de verwachting hebt nog vele jaren in goede gezondheid van het leven te kunnen genieten.

PS: Bright Elephant kan je helpen om herinneringen vast te leggen, bijvoorbeeld door het vastleggen van je eigen levensverhaal of een deel van je levensverhaal. Zo laat je iets blijvends achter, ook als je er niet meer bent. Lees meer »

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)