Erfeniscontact-blog

Voeg een erfeniscontact toe op je telefoon

Wie kan er bij je gegevens als jij er niet meer bent? Dat is een belangrijke thema om over na te denken. Met de laatste versie van de software van Apple voor iPhone en Mac kun je nu een erfeniscontact toevoegen. Zo kan iemand die je vertrouwt toegang krijgen tot de gegevens in je account na je overlijden. Hoe dat werkt leggen we hier in het kort uit.

Wie kan er bij je gegevens?

Voor nabestaanden is de informatie in een telefoon vaak van grote waarde, al is het alleen al vanwege de adressenlijst die daarin is opgeslagen. Maar verder is de telefoon ook vaak de plek waar foto’s en ander persoonlijk materiaal te vinden is. 

Een deel van de belangrijke gegevens van je iPhone en Mac wordt opgeslagen in je iCloud account. Een erfeniscontact kan op een officiële manier toegang tot deze gegevens krijgen.

Hoe werkt het?

Op een iPhone, iPad of iPod touch

  • Open Instellingen en tik op uw naam.
  • Tik op ‘Wachtwoord en beveiliging’ en vervolgens op ‘Erfeniscontact’.
  • Tik op ‘Voeg erfeniscontact toe’. U wordt mogelijk gevraagd om te authenticeren met Face ID, Touch ID of de toegangscode van uw apparaat.

Op een Mac

  • Kies ‘Apple-menu’  > ‘Systeemvoorkeuren’ en klik vervolgens op ‘Apple ID’.
  • Klik op ‘Wachtwoord en beveiliging’ en vervolgens op ‘Erfeniscontact’.
  • Klik op ‘Voeg erfeniscontact toe’. U wordt mogelijk gevraagd om te authenticeren met Touch ID of het inlogwachtwoord van uw Mac.

Je nieuwe erfeniscontact krijgt digitaal een toegangssleutel. Deze is belangrijk om toegang te krijgen tot de data. De sleutel, samen met de akte van overlijden, zorgt dat je digitaal toegang krijgt tot de gegevens die in de iCloud staan. 

DOEN! Regel vandaag nog een erfeniscontact.
Lees de hele handleiding hiervoor op de website van Apple »

Android

Heb je een Android telefoon, dan werkt het weer anders. Het besturingssysteem is van Google. Bij Google kun je allerlei inactiviteitsvoorkeuren aangeven. Daar geef je bijvoorbeeld aan na hoeveel maanden van inactiviteit iemand wordt ingelicht over de inactiviteit en kan de data op Google (dus ook YouTube en Gmail bijvoorbeeld) worden vrijgegeven aan de eerder aangegeven persoon. Je kunt trouwens specificeren wat je wel en wat je niet vrijgeeft. 

Als je helemaal niets doet en je account is inactief voor twee jaar, dan wordt je account in zijn geheel verwijderd. 

Doen! Stel vandaag je inactiviteitsvoorkeuren in, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren als je er niet meer bent. Lees er alles over op deze pagina van Google »

Mag ik je wachtwoord weten?

Lees meer over dit onderwerp o.a. in het artikel ‘Mag ik je wachtwoord weten?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)