Contacten verwijderen

Wanneer verwijder je iemand uit je adressenlijst?

Iedere keer gebeurt het me weer. Haar naam begint dan ook met een A, dus ik kom haar tegen als ik door mijn contactenlijst op mijn telefoon scrol. Het is al 18 jaar geleden dat mijn zusje Anneleen overleed, maar nog steeds staat ze met haar mobiele nummer in mijn contactenlijst.

Moet ik haar naam verwijderen?

Er komen dan altijd twee dingen bij me op. De eerste is een vraag aan mezelf of ik haar niet eens een keer definitief uit mijn lijstje moet verwijderen. Ze is er niet meer. Maar het is nogal wat om haar naam en telefoonnummer in de digitale prullenbak te stoppen. Het voelt zo definitief.

Dan is er nog wat. Iets dat ik niet wil missen, want het tweede dat gebeurt is dat er een korte gedachte of herinnering is aan haar. Ik lees haar naam en ze is er weer even. De herinnering wandelt, al is het maar een ogenblik, zomaar door mijn hoofd. Dat vind ik mooi.

Dus staat ze nog steeds in mijn contactenlijst. Haar nummer hoef ik niet te bellen. Een voicemail zal ik niet krijgen met haar stem, al zou dat wel echt weer eens heel fijn zijn om haar stem te horen. Haar nummer is allang van iemand anders natuurlijk.

Herkenbaar

Toen ik dit deelde op LinkedIn kreeg ik veel reacties vol herkenning.

Herkenbaar. Ik heb het ook als ik de zoekfunctie gebruik van mijn mail. Dan kom ik nog mails tegen van mijn vader met feedback op mijn schoolwerk. Ik denk niet dat ik die ooit ga verwijderen. ~ Dirk

Zo heb ik Whatsapp contacten met een vriendin nooit verwijderd, waarin ze aangaf dat ze nu toch wel heel bang werd nadat ze gehoord had dat ze longkanker met uitzaaiingen had. Onze laatste gesprekken koester ik. Ze overleed twee uur na ons bezoek. Ik lees onze gesprekken regelmatig terug en kan en wil ze niet en nooit verwijderen. ~ Hetty

Ik Whatsapp nog naar een overleden vriend. Kan gewoon. ~ Pim

PS: Sander van der Meer tipte op de mogelijkheid om dierbare Whatsapp gesprekken te bewaren in boekvorm. Een van de mogelijkheden is via ZappTales.com »

Wat je ook doet, voor iedereen is het anders. Maar voor mij is dit een soort digitaal altaartje waarmee ik haar in herinnering houd.

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
2 jaren geleden

De zin die je zelf al aanhaalde: iemand komt weer in je herinnering en is daarmee nog niet definitief verdwenen! Dat is mooi…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)