Samenkomst vrienden

Herontdek de 40-dagen herinnering

Als een dierbare overlijdt, gaan de eerste dagen vaak als een waas voorbij. Er moet van alles worden geregeld, want er komt een uitvaart aan. Uitnodigingen moeten worden gestuurd, er moet worden besloten wie je wel en wie niet moet uitnodigen, er moet een toespraak worden geschreven, misschien zelfs een gedicht worden opgezocht, er moeten keuzes worden gemaakt voor een kist en voor de plechtigheid.

Als de uitvaart achter de rug is begint het pas vaak: dan pas komt het gemis langzaam maar zeker binnen.

De 40e dag

Er is een goede reden waarom veel religies allerlei rituelen hebben om juist herinneringen levend te houden. Er zijn speciale dagen voor zoals de derde dag, de negende dag, de veertigste dag, na een half jaar en na een jaar. Die momenten van herinnering bestaan naast de gebruikelijke jaarlijkse dagen zoals Allerzielen en de Dag van de Doden

Rituelen kunnen helpen om het onzegbare te benoemen, in vreugde en verdriet

Vaak zit er een oude religieuze gedachte achter de rituelen. Zo zijn ze ontstaan. De veertig dagen kwam van het idee dat de ziel van een overledene in het hiernamaals eerst veertig dagen allerlei obstakels moet overwinnen om de weg naar de hemel te vinden en daar zijn plek te vinden. Iedere religie en iedere cultuur kent zijn eigen oerverhalen daarover.

In de oosterse kerk wordt zoetigheid gegeten bij de herinnering aan een overledene.
De zoetigheid staat symbool voor een zoete nagedachtenis aan een geliefde die er niet meer is.

Het gat waar je in valt

Naast deze verhalen achter rituelen is er een belangrijke andere reden. Tijd voor rouw en afscheid is er vaak niet in de eerste dagen na iemands overlijden. Dan is het immers druk, er moet van alles geregeld worden. Maar als de uitvaart achter de rug is, valt er een gat en is er niets om naar uit te kijken.

Een veertig-dagen-herinnering geeft weer iets om naar uit te kijken, ongeveer een maand na de uitvaart. Je kijkt uit naar een moment om verhalen over een dierbare op te halen, om te huilen en te herinneren, om te lachen en te delen. Het is een belangrijk stuk van rouwen en het vasthouden van herinneringen.

Herinnering vieren

Nu religie steeds minder vanzelfsprekend is, zijn dit soort zaken als vaste rituelen ook vaak weggevallen. Het is een goed idee om deze veertigdagen traditie weer nieuw leven in te blazen. Dat kan ook prima zonder religieuze context. Het geeft rouwenden ná de uitvaart iets om naar uit te kijken in plaats van in een gat te vallen.

Eerder organiseerde Bright Elephant zo’n persoonlijk en op maat gemaakte herinnermoment. Wil je hierbij geholpen worden? Schroom niet om Bright Elephant een berichtje te sturen, want wij kunnen je er zeker ook bij van dienst zijn.

De invulling van zo’n herinnermoment kan religieus en seculier worden ingevuld met kaarsen, gebeden, verhalen, gedichten, muziek, goede wijn en zoete taart.

Het zou mooi zijn als oude rituelen weer in vernieuwde vorm zijn rol krijgen. Ze zijn niet voor niets ooit ontstaan. Ze helpen ons om dierbaren te herinneren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)