Wie mag op je uitvaart komen?

Wie nodig je wel en niet uit voor een uitvaart?

Vorige week sprak Jos op de uitvaart van zijn vrouw Heleen. Hij vertelde hoe ongelofelijk veel kracht ze putte uit appjes en telefoontjes van mensen tijdens haar lange periode dat ze ziek was. Maar, zo vertelde hij, er waren ook mensen die afwezig bleven, die zich niet lieten horen en die er niet waren. De instructie die Heleen had gegeven: wie er niet was in moeilijke tijden, hoeft ook niet aanwezig te zijn bij mijn uitvaart.

Vergeet ze niet

Het is in ieder geval heel eerlijk. En ook een eerlijke spiegel naar mensen die op een gegeven moment mensen vergeten die uit beeld verdwijnen door ziekte of andere tegenslag. En het is ook aan jou een oproep als je dit leest: vergeet de mensen niet in een tijd van ziekte en tegenslag.

Wie mag komen?

Aan de andere kant kan je natuurlijk een belangrijke vraag stellen rondom de wensen voor een uitvaart. Want wie kies je uit als gasten voor een uitvaart? Volg je daarin de (expliciete) wens van een overledene?

De beslissing wie wel of niet uit te nodigen voor een uitvaart kan namelijk best wel complex zijn. Het gaat vaak om een persoonlijke afweging. Sommige mensen kunnen problemen veroorzaken als ze te horen krijgen dat ze niet welkom zijn bij een uitvaart. Maar als dat de duidelijke wens van een overledene is, wil je deze wel zoveel mogelijk volgen.

Heb jij er al over nagedacht?

Heb je zelf al nagedacht over wie je erbij zou willen hebben? Het is een vraag die veel mensen liever zo lang mogelijk voor zich uitschuiven, maar het kan voor nabestaanden veel betekenen als een wens duidelijk is.

Veel uitvaartverzorgers hebben een boekje waarin je je eigen wensen voor je uitvaart kunt vastleggen. Als we een nalatenschap voor iemand voorbereiden komen ook de uitvaartwensen ter sprake. Deze vraag alleen al is vaak een aanleiding voor een goed gesprek. Leg de wensen vast. Als ze erg belangrijk zijn, kan je ze zelfs in je testament laten vastleggen.

Voorkom in ieder geval onduidelijkheid voor de achterblijvers!

Een gevoelige kwestie

Wees je je echter bewust van het feit dat je iemand expliciet niet uitnodigt erg gevoelig kan liggen. Het is belangrijk om na te denken over het effect van deze beslissing op degenen die achterblijven. Is het je goed recht en ook wel zo eerlijk of gaat het leiden tot meer pijn en verdeeldheid? Dat is goed om af te wegen.

De ethiek van de laatste wensen

Een andere vraag die je je kunt stellen is of je altijd de wensen van een overledene moet volgen, ook als dit tot problemen kan leiden. Dat is best een dilemma. Het respecteren en volgen van de laatste wensen van een overledene is belangrijk, maar soms kan het nodig zijn om af te wijken, vooral als het om conflict in de familie gaat.

Nu nadenken over later

Hoe je er uiteindelijk ook in staat, het is belangrijk om nu al na te denken over later. Zorg dat je wensen en besluiten bij nabestaanden bekend zijn, zodat er rekening mee wordt gehouden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)