Ruiter in de woestijn

De man die de dood wilde ontvluchten

Vandaag wil ik je een oud mystiek verhaal uit de soefi traditie vertellen. Het gaat als volgt:

Er was eens een rijke handelaar in Baghdad. Hij had een van zijn knechten naar de markt gestuurd om groenten en fruit te kopen. Maar eerder dan verwacht was de knecht al weer terug. Helemaal in paniek rende hij naar zijn baas: ‘Meester!’, riep hij al van afstand. ‘Ik moet direct het snelste paard hebben, en ver weg van hier, het liefst naar Damascus, wegvluchten om het lot te kunnen ontvluchten.’

‘Maar wat is er dan gebeurd?’, vroeg de handelaar verbaasd.

‘Toen ik op de markt kwam, zag ik de Dood daar staan tussen al de kraampjes,’ zo vertelde de knecht. ‘Hij wenkte me dreigend en kwam steeds dichter naar me toe. Oh, het was zo beangstigend! Laat me alstublieft het snelste paard gebruiken zodat ik hier weg kan vluchten uit deze stad, ver weg van de Dood.’

De handelaar was met zijn knecht begaan en gaf toestemming om het beste paard te zadelen en de stad te ontvluchten. Nadat zijn knecht haastig weg galoppeerde en uit het zicht verdween, besloot de handelaar toch maar eens zelf poolshoogte te nemen op de markt. Daar gekomen zag hij de Dood er inderdaad ook staan.

‘Waarom heb je mijn knecht zo bang gemaakt?’, vroeg hij aan de Dood.

‘Ik wilde uw knecht helemaal niet bang maken,’ reageerde de Dood. ‘Kijk, ik was gewoon verbaasd uw knecht hier in Baghdad op het marktplein te zien lopen. U moet weten dat ik vanavond met hem een afspraak heb staan … in Damascus.’

Dit is een oud verhaal zoals er vele verhalen zijn die je helpen om een moment stil te staan bij het gegeven dat we met de dood geen akkoordjes kunnen maken. Ze zeggen dat de dood de enige zekerheid in het leven is. Toch praten we vaak niet graag over onze eigen eindigheid.

Wanneer heb jij het laatst gesproken over je eigen eindigheid? Het is enerzijds begrijpelijk dat we het thema ontlopen. Maar tegelijkertijd is het ook weer niet begrijpelijk. Als je bent voorbereid en de dood heeft toch een onverwachte afspraak met je, dan heb je alles voor je dierbaren goed geregeld. Dan weten ze waar ze aan toe zijn, omdat je het al eens hebt besproken. Dus maak het eens een thema voor een goed gesprek. Wat wil jij eigenlijk dat er gebeurt als je overlijdt, bij een uitvaart, met je nalatenschap en met alles wat je achterlaat?

Wouter van der Toorn
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)