Opa en kleindochter schrijven

Je zou meer moeten schrijven

Het oudste schrift wat we kennen is van een paar duizend jaar voor Christus. Het was de eerste vorm van boekhouding: hoeveel was er beschikbaar van een bepaald product. Het is bewaard omdat het op kleitabletten werd geschreven.

Hoe zou onze wereld kunnen bestaan zonder schrift? Toch wordt er door de digitalisering steeds minder geschreven. De handgeschreven boodschappenlijstjes bestaan nog wel, maar steeds minder. Er is een app op je telefoon voor je lijstjes of je bestelt het direct online.

Soemerisch is een van de oudste geschreven talen (bron)

Schrijven is cultureel erfgoed

Ondertussen is schrijven met de hand immaterieel cultureel erfgoed geworden (bron). Het schrijven met de hand wordt steeds minder. Ook in het onderwijs zijn de laptops en tablets gemeengoed en het schrijven wordt daarmee steeds minder.

Goed kunnen schrijven gaat over veel meer dan communicatie. Het is een kunst of misschien wel een ambacht. En dat moet je vaak doen. Het is goed voor de fijne motoriek. Dat heb je voor veel meer dingen nodig dan alleen maar schrijven.

Dagelijks schrijven

Een goede methode van vaak schrijven is het bijhouden van een dagboek. Naast het onderhouden van je eigen kunst van het schrijven, zijn er nog meer redenen om een dagboek bij te houden:

  1. Het is een manier om dankbaarheid uit te drukken. Niet alleen voor de successen, maar ook voor de mislukkingen.
  2. Je krijgt grip op lastige emoties, deze onderzoeken en de oorzaken duidelijk krijgen.
  3. Het helpt ideeën en doelen voor de toekomst scherp te krijgen, samen met alle emoties die daarbij komen kijken. Ook de emoties die blokkeren.

Dus dit kun je gewoon zelf doen. Schrijf vaak en regelmatig. Het is goed voor je.

Schrijvend door rouw

Bright Elephant heeft een bijzonder programma ontwikkeld dat je helpt om doelgericht door je rouw heen te schrijven: schrijvend door rouw. Deelnemers vinden het soms lastig om door de eerste dagen heen te komen, maar zijn achteraf bijzonder dankbaar dat ze hebben meegedaan. ‘Wat hebben jullie een prachtig programma gemaakt‘, zo schreef een van de deelnemers. ‘Liever had ik niet meegedaan, want dan was mijn man er nog geweest. Maar dit programma heeft me zo diep in het hart geraakt en het heeft me echt enorm geholpen!

Sommige deelnemers zitten nog in prille rouw na een recent verlies, voor anderen is het al jaren terug. Veel deelnemers hebben een partner, een ouder, een broer of zus of een goede vriend moeten begraven. Sommigen zijn iemand op een andere manier uit het oog verloren. Van de keuze om er een periode heel bewust mee aan de slag te gaan heeft geen van de deelnemers spijt.

Meer informatie op deze pagina. Of direct aanmelden via deze pagina.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)