Winter

Ik heb nog werk aan de winkel

Deze zomer kreeg Jan Rot te horen dat hij uitgezaaide kanker had. Jan is misschien wel de beste liedjesschrijver van Nederland. Eind oktober schitterde hij ook nog op het podium van ‘Matthijs gaat door’ met een fabuleuze vertaling van het liedje ‘Halleluja’ van Leonard Cohen. In de afgelopen maanden kan je hem van een bijzondere kant leren kennen. Hij deelt openhartig en kwetsbaar over het verloop van zijn ziekte.

Gehoopt op een beetje mazzel

Deze week vertelt Jan in zijn column in het Algemeen Dagblad hoe het gaat. ‘De oncoloog gebruikt haar zachtste stem, maar heeft hard nieuws. Alle uitzaaiingen zijn gegroeid, de milde pillenkuur is geen optie meer. Er loopt een traan langs mijn wang, en nog een. Had zo gehoopt op een beetje mazzel. Maar oké. Dan gaan we aan de zware. Met infuus.

Iets verder schrijft hij dat hij een beginnetje maakt met echt afscheid nemen. Hij beschrijft hoe hij zijn bankrekeningen organiseert, partijlidmaatschappen opzegt, abonnementen van het openbaar vervoer, van Dropbox en nog meer. Lees de hele column hier »

Wanneer begin ik eens?

Toen ik het verhaal van Jan Rot las bedacht ik dat dit dus ook een klus is die ik steeds maar voor me uit blijf schuiven.

Een aantal zaken zijn in de basis best goed geregeld:

  • Mijn partner en mijn beste vriend weten mijn belangrijkste wachtwoord en daarmee weten ze ook de rest te vinden.
  • ‘k Ben getrouwd in gemeenschap van goederen, dus het is in mijn situatie iets minder complex dan bij de meeste samengestelde gezinnen. En we hebben ons huis gewoon samen gekocht.
  • Ik heb echter wel een onderneming, en ik ben ook nog een ZZP’er. Dat is alweer bovengemiddeld ingewikkeld, dus dat moet goed inzichtelijk zijn. Mijn accountant kan in ieder geval helpen met het nodige inzicht.

Een aantal andere zaken zijn wat ingewikkelder.

  • Vooral mijn digitale nalatenschap is behoorlijk complex met honderden accounts, allerlei online abonnementen en vele domeinen. Hoe zit het eigenlijk met het eigenaarschap van mijn digitale leven als ik er niet meer ben? Dat is voor mij een belangrijke taak om aan te gaan werken. Ook de wet is hierin nogal lastig.
  • Mijn wensen voor mijn uitvaart hebben we regelmatig besproken. ‘k Ben gecharmeerd van de kist van de Delftse startup Loop om in te worden begraven. Of eentje van de Utrechtse ondernemer Radboud Spruit van grafkist.nl. Aan de andere kant denk ik: waarom zou ik ruimte innemen als ik er niet meer ben? Dus is crematie logischer. En ik wil niet een heel saaie gedragen ceremonie. Van mij mag het wel creatief, vol verhalen en muziek.

Je snapt dat we nog wel het een en ander te bespreken hebben. De simpele vraag voor mezelf is hoe mijn partner en kinderen weten hoe alles zit als ik er zomaar plotseling niet meer zal zijn.

Mijn doel voor 2022

In het komende jaar heb ik wat dit betreft een belangrijk doel: alles goed vastleggen en regelen. Dat zal voor een groot deel worden vastgelegd in het platform dat we als Bright Elephant hebben samen met stichting RegisterExecuteur. Want als ik het eenmaal daarin heb, dan geeft me dat voor nu een stuk rust, maar vooral voor mijn dierbaren als ik er meer of minder plotseling niet meer zal zijn.

Meer info over wat Bright Elephant biedt »

Als iets me wel duidelijk is, is dit het wel: hoe graag we ook vasthouden aan het leven, uiteindelijk hebben we er bar weinig over te zeggen wanneer dit mooie leven voorbij zal zijn.

Mooie feestdagen gewenst

Wij van Bright Elephant wensen je toe dat je de komende dagen doet waar je ruimte voor kan vinden. Of het nu het vieren is van Kerst of dat je juist andere dingen onderneemt. Misschien sluiten andere dagen meer aan bij jou persoonlijk.

Als je een dierbare bent verloren of op een andere manier rouw ervaart, kunnen deze feestdagen een moment zijn waarin je herinneringen ophaalt. Misschien ervaar je juist enorm het gemis van je dierbare. Doe dan wat je denkt nodig te hebben en gun jezelf ruimte en lucht.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)