Leven met onze doden

De verhalen over onze doden

Onze overleden dierbaren zijn niet verdwenen. De uitvaart is dan achter de rug, maar je bent nog steeds verbonden met je overleden geliefde. Verhalen en herinneringen zijn daarin misschien wel de belangrijkste sleutel. Onze herinneringen helpen ons een verlies te verwerken.

Rouwwerk of rouwverwerking

Over dat verwerken gesproken: vaak wordt de uitdrukking rouwverwerking gebruikt. Wij doen dat ook, maar er moet wel iets over worden gezegd. De term rouwverwerking kan je een verkeerd idee geven over rouw. Als je het verwerkt, lijkt dat te zeggen dat je rouw dan achter je laat en het is voorbij. Beter zou je over rouwwerk kunnen praten omdat er met rouw aan de slag moet worden gegaan; er moet worden gewerkt.

Rouw gaat niet voorbij en het is niet zomaar over.

Verhalen helpen je op je rouwreis

Door herinneringen en verhalen blijf je altijd verbonden met je overleden dierbaren. Daarom is het ook goed om verhalen te blijven vertellen: blijf herinneringen delen met je familie en je vrienden. Schrijf ze op om ze niet te vergeten en om misschien bij diepere herinneringen uit te komen!

Het kan zijn dat je geen ruimte ervaart voor jouw verhaal. Dat spijt me enorm voor je. Daar waar rouw voor jou levensgroot is, daar gaat voor een ander het leven gewoon door. Dat is soms lastig te veranderen. ‘k Hoop dat je wel ruimte gaat vinden voor de verhalen en herinneringen. Soms is het bijzonder behulpzaam om lotgenoten op te zoeken.

Luister naar de ander

Ken jij iemand in je omgeving in rouw? Jij kan die ander van dienst zijn door te luisteren naar de verhalen. Dat kan tot grote steun zijn! Geef ruimte aan de ander om woorden te geven aan onbeschrijfelijk verdriet, om te missen tot het zeer doet. Luister en laat de ander er zijn.

Doe iets, hoe klein dan ook.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek 'Rouw & Verlies in je Omgeving' gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'Rouw & Verlies in je omgeving' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouw & Verlies in je omgeving

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)