Bellen

Dingen die je wèl kunt zeggen tegen iemand in rouw

Als een bekende van je iemand heeft verloren, dan kan je je afvragen waar je goed aan doet. Wat kan je wel zeggen en wat moet je niet zeggen? Hier een lijstje met dingen die je wèl zou kunnen zeggen tegen iemand in rouw.

1. ‘Mijn favoriete herinnering aan je vader is…’
In onze herinneringen zijn we het meest verbonden met hen die we missen. En jouw herinneringen kunnen de ander helpen weer even dichterbij te komen.

2. ‘Ik ga zo boodschappen doen, kan ik iets voor je meenemen?’
Voor mensen in rouw kan het een uitdaging zijn om de alledaagse dingen te organiseren. Je neemt even wat zorg uit handen.

3. ‘Vertel me eens wat meer over je moeder.’
Deze vraag kan een mooie aanleiding voor een goed gesprek zijn. Want juist het levend houden van herinneren is belangrijk voor iemand in rouw.

4. Als je iemand kent en je ziet dat iemand worstelt en er zelf niet uitkomt: ‘Ik maak me zorgen om je. Misschien moet je overwegen om een afspraak met een rouwcoach te maken.’

5. ‘Er is geen goede of foute manier om te rouwen. Je leven is voorgoed veranderd.’
Mensen hebben vaak het gevoel dat het anders moet of hebben de neiging zich te excuseren voor het feit dat het niet beter gaat. Het is normaal dat je rouwt en niemand kan je voorschrijven hoe dat moet.

6. ‘Zullen we gewoon even gaan zitten? Vertel me nog eens over…’
Je kan vragen naar iemand die is overleden. Of je vraagt specifiek over een gebeurtenis. Of het ziekbed, of een hoogtijdag. Nodig de ander uit om herinneringen te delen.

7. Iemand vertelt: ‘Mijn schoonmoeder zei, na het overlijden van mijn moeder: Ik kan je moeder niet vervangen, maar ik zal proberen er altijd voor je zijn.

8. ‘Ik hoorde van het overlijden van … Het zal een lastige tijd voor je zijn. Ik wil er voor je zijn.’
De ander laat je op deze manier weten dat je je bewust bent van het feit dat de ander in rouw is. Dat kan het gesprek al vergemakkelijken.

9. ‘Ik wil eten voor de komende dagen voor je verzorgen. Waar maak ik je blij mee?’
Is dit een vraag? Jawel, maar het is ook redelijk duidelijk: ik ga je even wat werk en zorg uit handen nemen. Zeg maar wat je graag zou willen eten.

10. ‘Ik vond deze foto op mijn telefoon van … en ik vond het precies zoals ik hem me herinner.’
Als iemand is overleden, worden er geen nieuwe herinneringen gemaakt. Maar jouw herinneringen kunnen wel nieuwe herinneringen voor een nabestaande zijn. Zo leert iemand zijn dierbare soms toch nog op een nieuwe manier kennen!

Welke dingen hebben jou geholpen? Of welke dingen hebben je juist helemaal niet geholpen?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek 'Rouw & Verlies in je Omgeving' gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'Rouw & Verlies in je omgeving' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouw & Verlies in je omgeving

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)