Herinneringen in onze verhalen

Welke verhalen vertel jij door?

Vaak had mijn opa het er niet over, maar áls hij ging vertellen over zijn tocht vanuit Duitsland terug naar Nederland, dan hingen we aan zijn lippen. Opa, vertel eens! Dan kwam er een verhaal over verplichte tewerkstelling in de Tweede Wereldoorlog, over de plannen om de grens over te vluchten en terug te gaan naar huis. Hij was zelfs meegelift met de bezetter. Wat een held was mijn opa!

En oma… die was lopend richting Duitsland achter opa aangegaan, op zoek naar hem. Je snapt wat voor een heldin mijn oma voor me was! Ze was tien dagen lopend onderweg geweest om erachter te komen dat opa alweer terug naar huis was. En toen is ze weer tien dagen terug gelopen. 

Verhalen vertellen

We herinneren door de verhalen die we doorvertellen. Ook in families worden verhalen verteld. Het zijn de bepalende verhalen over je afkomst, over wat belangrijk was, en wat het waard was steeds weer opnieuw op te halen.

Oude foto’s zijn een schat aan herinneringen. Vraag er eens naar en probeer de verhalen achter de kiekjes te vinden. Wie staan er nog meer op. Waar was het? En wie maakte die foto eigenlijk?
Foto door Suzy Hazelwood via Pexels

Als je goede verhalenvertellers in een familie hebt, dan worden de verhalen tot leven gebracht en lijkt het of je er weer bent. Al luisterend en vertellend komen onze eigen verhalen en herinneringen weer boven. Dat is belangrijk om je plek in je familie, in je gezin, in deze tijd en in het perspectief van de geschiedenis te begrijpen. Je bent onderdeel van iets groters, verbonden met mensen die je je familie of je geliefden noemt. 

Herinneringen ophalen

Veel van wat we meemaken, vervliegt snel als herinnering, niet belangrijk genoeg om te bewaren in je geheugen. Maar sommige herinneringen worden ergens in je innerlijke computer goed opgeslagen, en blijven je je hele leven lang bij. 

Soms lijkt het of de herinneringen te diep weg zitten en is het lastig om erbij te komen. Soms omdat er niet over werd gepraat, of omdat je het niet belangrijk genoeg vond. Soms omdat er pijn en verdriet zit dat je lang hebt weggestopt. Dan kan je er soms maar moeilijk bijkomen. 

We kunnen elkaar helpen door weer opnieuw te vertellen. Je kan bijvoorbeeld beginnen bij de herinneringen die je samen hebt. Of door door te vragen over een herinnering. Zo kan je een dierbare ook weer helpen om herinneringen onder het stof vandaan te halen. Ook in deze verhalen en de herinneringen die erin zijn opgeslagen houden we onze geliefden dicht bij ons, ook al zijn ze er niet meer.

Wat kan je nu doen?

Zorg ervoor dat je de verhalen probeert vast te houden. Breng het terug naar verhalen die zijn door te geven. Als Bright Elephant willen we je ook helpen om de verhalen vast te leggen (lees meer over ‘je levensverhaal vastleggen‘).

Wij zijn dol op verhalen en helpen graag om die vast te leggen. Voor nu, en voor als we er zelf misschien niet meer zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)