Ruimte voor herinneren

Ruimte maken voor herinneren

Is er ruimte in het hier en nu voor de herinneringen aan een geliefde die wordt gemist? Dat is een vraag die door jou als nabestaande zal moeten worden beantwoord. 

Niet al die gedachten zijn fijn. Zo kunnen herinneringen pijnlijk binnen komen als het gemis scherp wordt ervaren. Maar er zijn ook prachtige herinneringen van bijzondere dagen. Je hebt hele alledaagse doodgewone herinneringen aan hoe het leven normaliter werd geleefd. Je mist het wel, maar het zijn ook mooie en zoete herinneringen als je denkt aan hoe je met een glaasje wijntje gewend was om na te tafelen. Of het gewone huiselijke van de broodtrommeltjes die voor de kinderen worden klaargemaakt. Het kan een herinnering zijn aan het thuiskomen na een werkdag, het wandelen langs het strand, samen op reis zijn naar nieuwe plekken of het urenlang kletsen tijdens een weekendje weg. 

Dat was het leven samen dat er nu niet meer is. Maar de herinneringen zijn er wel. En het gemis aan wat was en wat eigenlijk nog zo had moeten zijn, dat is er ook. Dat gemis mag gevoeld worden, juist ook door het ruimte geven aan al die herinneringen.

Niet opsluiten

Als dat gemis en het verdriet geen ruimte krijgen, dan blijft het zich afspelen in de privésfeer van iemand. Dan wordt het als het ware in ons hoofd en lijf opgesloten. 

Vroeg of laat komt het eruit. De verkramping en het ongemak in je lijf zegt het je vanzelf. Het is een belangrijk signaal dat je het verdriet ruimte mag geven en misschien nog meer, dat de herinneringen de ruimte mogen krijgen.

Geef de ander ruimte voor herinneren

Is er ruimte voor de herinneringen? Dat is ook een vraag die aan jou als naastbestaande wordt gesteld, een vraag aan jou als een naaste naast iemand in rouw. Is er ruimte voor degene die wordt gemist in het leven van alle dag? Dat gemis wordt vooral door de ander ervaren. Sta je open voor die emotie? 

Jij kan voor de ander ruimte maken. Je kan de ander het gevoel geven, of het gewoon woorden geven, dat er ruimte en aandacht is voor die herinneringen. En dat is ongelofelijk waardevol.

Doe iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)