Rouwende Olifanten (National Geographic)

Olifanten rouwen om een soortgenoot

Een van de redenen waarom Bright Elephant zijn naam draagt, is dat het bekend is dat olifanten een bijzondere band hebben met overleden soortgenoten en dat ze bijzonder gedrag vertonen bij de dood van een soortgenoot. In 2016 deelde National Geographic een opname van rouwende olifanten. Victoria, een van de oudere vrouwen uit de groep, was overleden. 

Olifantenkudde bezoekt karkas

De onderzoeker ontdekte een paar weken na de dood van Victoria dat olifanten uit meerdere kudde’s het lichaam bezochten. Deze opname is gemaakt in het Samburu Nationaal Park in Kenia en is van twee weken ná het overlijden van de oudste olifant uit de groep.

Je ziet een flinke kudde olifanten die nog steeds de overblijfselen van het overleden dier bezoekt. Voorzichtig raken de olifanten het karkas aan met hun slurf en er lijkt een soort ritueel te worden gedaan. Op gepaste afstand lopen ze verder langs het overleden dier. Zouden ze zo de laatste eer bewijzen aan hun vroegere leider?

Een zeldzame opname laat rouwgedrag zien bij een kudde olifanten in Kenia.

Dit rouwgedrag is wel bekend bij olifanten, maar het is nauwelijks waargenomen en ook nog vooral onbegrepen. Daarom is deze opname ook heel erg bijzonder. Hier is in beeld gebracht hoe dat dan te werk gaat.

Wetenschappers begrijpen dit gedrag nog steeds niet echt. Bij niet veel diersoorten zie je zoveel aandacht voor een overleden soortgenoot.

Eerder vertelden we meer over het begin van Bright Elephant en hoe waarom we de naam Bright Elephant kozen voor een bedrijf dat meer aandacht wil voor de dood en rouw. Lees het hier.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

E-boek 'Rouw & Verlies in je Omgeving' gratis

"Moet ik nu wel vragen naar het overlijden van haar partner of toch maar niet?" "Wat moet ik eigenlijk zeggen?"  Het ongemak zullen velen herkennen als er iemand in de omgeving is die geconfronteerd is met verlies en rouw. Wat moet je doen?

'Rouw & Verlies in je omgeving' ontvang je gratis bij aanmelding voor onze maillijst.

Rouw & Verlies in je omgeving

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)