Rouw verandert ook vriendschappen

Rouw verandert ook vriendschappen

Er wordt zoveel anders, terwijl de wereld vaak ongestoord lijkt door te gaan zoals het altijd deed. Rouw verandert je. En die verandering gaat soms dieper dan je tevoren door hebt. Ook je relatie en vriendschappen kunnen fundamenteel veranderen.

Iedereen rouwt anders

Door het verlies van een dierbare is niet alleen die ander uit het leven verdwenen. Ook jij bent anders geworden. Misschien zelfs zonder dat je het zelf goed door hebt.

Het is misschien een open deur, maar iedereen gaat op een andere manier om met verlies. De een heeft veel behoefte aan praten en actief met het verlies en het verdriet om te gaan. Anderen willen graag weer zo snel mogelijk het gewone leven oppakken.

Elkaar vinden of juist kwijt raken

Als je een verlies hebt doorgemaakt kan dat de relatiedynamiek tussen partners enorm beïnvloeden. Het op een verschillende manier omgaan met verlies en verdriet, kan zorgen voor misverstanden en spanningen. In die spanning kan je elkaar kwijtraken. Terwijl anderen elkaar juist beter weten te vinden. Hetzelfde gaat over het zoeken van intimiteit. Bij sommige stellen is er een grote afname aan intimiteit, terwijl bij andere stellen juist meer nabijheid wordt ervaren.

Het is belangrijk om dit in je eigen relatie te herkennen!

Dit gaat niet alleen op bij stellen, maar ook in het gezin. Vervreemding òf juist het dichterbij elkaar komen na het doormaken van een groot verlies komt veel voor.

Vervagende vriendschappen

Als we mensen spreken, verzuchten ze vaak: ‘mijn vrienden begrijpen me niet’. Niet iedere vriendschap overleefd rouw. Sommige vriendschappen worden sterker, en andere vriendschappen vervagen. Jij bent niet meer wie je was. En zij zijn daarom ook niet meer wie ze waren. Jullie moeten samen met de veranderde jij omgaan. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij het thema rouw. En soms vermijden ze iemand in rouw zelfs uit angst het verkeerde te zeggen of te doen.

Maar het is zeker niet altijd slecht voor vriendschappen. Als vrienden in staat zijn om emotionele steun te bieden en waar verlies ook kan worden besproken, worden deze vriendschappen vaak hechter dan tevoren. Juist vrienden kunnen een grote rol spelen in een tijd van rouw.

Nieuwe vriendschappen

Soms komen er onverwachte vriendschappen bij. Mensen die het verlies wat jij hebt doorgemaakt herkennen. Je komt ze bijvoorbeeld tegen bij lotgenotengroepen. Als lotgenoten begrijp je elkaar vaak zonder dat er woorden nodig zijn. Je kunt met hen vrijuit praten over hun verlies en wat je doormaakt. Je hoeft dan niet bang te zijn dat de ander je niet begrijpt.

Doe iets, hoe klein dan ook

Bij Bright Elephant zeggen we al lange tijd: ‘Doe iets, hoe klein dan ook’. Daarmee bedoelen we dat alles beter is dan stil blijven en afwezig zijn. Een klein gebaar van aandacht kan enorm belangrijk zijn. Je hoeft een gemis niet op te lossen.

Maar je kunt luisteren, de ander laten weten dat je iemand niet vergeet, een appje sturen… Je weet het zelf denk ik wel. Het hoeft niet groot te zijn. Maar doet iets, hoe klein dan ook!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)