Je creativiteit gebruiken in rouw

Creativiteit en rouw: creativiteit gebruiken in rouwverwerking

Heb jij ook soms van die momenten waarop je, maar niet goed weet hoe je moet uitleggen hoe je je voelt? Of hoe je grip kunt krijgen aan al die emoties die zich in je lijf lijken op te hopen? Helaas overkomen ons dingen in het leven waar ieder woord voor tekortschiet. Dan kan creativiteit een andere taal bieden waarmee je, soms helemaal zonder woorden, wel iets kan zeggen.

Andere taal voor rouw

Vaak zitten we gevangen in het idee rondom rouw waarbij je taal moet vinden om je rouw te verwerken, om door je rouw heen te gaan. Maar zo eenvoudig is dat echt niet altijd. Een creatieve inspanning kan helpen om wel dichter bij het gevoel te komen, of eruit te laten komen wat er in je speelt. Denk aan het schrijven van je gedachten of het schrijven van verhalen en gedichten, het schilderen van je emoties, het spelen van muziek of het maken van kunstwerken. Dit soort dingen kunnen helpen om op een andere manier vorm en houvast te bieden in de soms chaotische emoties na het doormaken van een verlies.

Schrijven

Ons programma ‘Schrijvend door Rouw ’ loopt al enkele jaren. Het is echt een intensief programma waarmee je ruimte gaat maken voor de dingen die je ervaart, maar ook herinneringen die misschien te ver onder het oppervlak zijn verdwenen. Schrijven kan helpen om met jezelf in gesprek te gaan en voor jezelf duidelijk te krijgen wat je in vredesnaam nu eigenlijk allemaal denkt! 

Gedichten kunnen dingen zeggen die je op een andere manier niet kunt. Probeer het eens om in een paar zinnen iets te vertellen wat je raakt of wat je voelt! Misschien zoek je een dichtbundel? Die zijn er ook. Denk bijvoorbeeld aan “Het bekende weg” van Merel Morre.

Schilderen en tekenen

Je hoeft geen uitstekende kunstenaar te zijn om te schilderen of te tekenen. Het kan helpen om zichtbaar te maken wat er in je speelt. De kleuren, de vormen, de onderwerpen en je plek er zelf in. Het kan verrassend zijn om zo op papier te krijgen wat er in je speelt. En soms zet je niet eens een diepe gedachte op het witte doek, maar helpt deze creatieve vorm om te verstillen en je gedachten tot rust te brengen. 

Muziek

Mensen die muziek kunnen maken hebben iets moois in handen. Want juist muziek kan soms de ziel raken. Sommigen schrijven liedjes of maken muziek als herinnering, als muzikaal monument. Muziek is ook een belangrijke poort in je herinnering: muziek kan je als het ware in een tijdmachine terugbrengen naar bijzondere momenten of dierbare personen. Dit kan enorm troostend zijn. Liedjes kunnen die dingen zeggen waar je zelf geen woorden voor vond.

Creatieve workshops

Op diverse plekken worden ook creatieve workshops en groepssessies aangeboden. Denk aan initiatieven als Villa TrösT in Dordrecht  waar diverse creatieve workshops worden georganiseerd: kaarten maken, aan de slag met kleding van een overledene, samen koken, schilderen en nog meer. Hier heb je lotgenotencontact èn heb je een creatieve uitlaatklep of op verhaal te komen.

Begin maar!

Heb je nog niet eerder creatieve vormen gebruikt om te herinneren en te rouwen? Begin maar. Pak je pen, je instrument, je penseel of naald en draad. Het hoeft geen meesterwerk te worden. Het is voor jou bedoeld om zelf op een nieuwe manier te rouwen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)