Nalatenschap en testament

Van uitstel komt afstel

Praten over de eindigheid van het leven doen we niet zo graag. Sommigen hebben het gevoel dat je dan onheil over jezelf afroept, dus wordt het maar verzwegen. 

Goede redenen voor een goed gesprek

Toch zijn er goede redenen om ons laatste afscheid nu al te bespreken. Zomaar een paar van die redenen:

  1. Het geeft voor nabestaanden veel rust als de wensen duidelijk zijn. Dan hoeven zij niet te bedenken wat je eigenlijk zou willen. Denk dan aan best wel belangrijke zaken zoals de keuze van de kist, of je wilt worden begraven of gecremeerd. Maar ook wie er moeten worden uitgenodigd.
  2. Wat wil je achterlaten als je er niet meer bent. Wat vond jij belangrijk. Zijn er speciale doelen die je een warm hart toedraagt.
  3. Wie is je belangrijkste contactpersoon? Heb je iemand die precies weet hoe alles zakelijk is geregeld, dan kan je dat ook duidelijk maken aan je eigen geliefden. Dan weten zij waar ze kunnen aankloppen. Hetzelfde gaat bijvoorbeeld over de laatste wensen.  

Dit zijn dus zaken die je nu al kunt organiseren. Niemand weet wanneer je laatste afscheid zal zijn. Het komt niet voor iedereen gepland, maar diep van binnen weten we dat ook wel.

De zakelijke kant

Er zijn ook zakelijke kanten die je nu al goed kan regelen. Je wilt denk ik voorkomen dat je dierbaren met een enorme puzzel worden opgezadeld op het moment dat je er niet meer bent. Hoe is alles geregeld? Heb je een huis, heb je leningen, schulden, bezit, aandelen, een bedrijf of een belang? Het geeft je rust om het goed te regelen.

Hier komen een paar dingen kijken die van belang zijn:

  1. Hoe is je nalatenschap geregeld? Dat heeft alles te maken met bijvoorbeeld erfgenamen. Van wie wordt jouw bezit als je er niet meer bent. Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is alles automatisch van je partner. Als je samenwoont of als je een samengesteld gezin hebt, is het allemaal niet zo vanzelfsprekend. Hoe je je nalatenschap regelt, leg je vervolgens vast in een testament. 
  2. Als je praat over een testament, kun je het gevoel krijgen dat het alleen maar voor oude mensen is, of mensen met superveel geld. Echter, je kunt in een testament vastleggen hoe jij de dingen geregeld wilt hebben. Het is een officieel document dat bij de notaris wordt vastgelegd.
  3. Ook handig is om te weten of er een uitvaartverzekering is. Het is goed om deze eens door te lichten. Kun je erop rekenen dat alle kosten zullen worden vergoed? De praktijk blijkt echter niet zo te zijn. Het kan helpend zijn om zelf in ieder geval een spaarpotje te hebben om de rekening te kunnen betalen.

Stel niet uit

Veel mensen kennen wel het fenomeen uitstelgedrag. Als je tegen dingen opziet, dan heb je altijd wel een excuus waarom het nu niet het goede moment is. Maar hoe langer je het uitstelt, hoe langer de dingen niet geregeld blijven. En uitstel zorgt er ook niet voor dat de klus kleiner wordt. 

Bright Elephant helpt ook mensen om hun nalatenschap te regelen. Het kan een enorme klus zijn om eraan te beginnen. Wij helpen je om door de bomen het bos te zien. Bel ons of stuur ons een bericht!

Het nu aanpakken van deze zaken, geeft je rust. Rust voor jezelf en rust voor je geliefden. Jij hebt gedaan wat je kunt en daar zullen nabestaanden je dankbaar voor zijn als het eenmaal zover is.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Of rouw je nu zelf raakt of dat je iemand kent die rouwt, je kan zoekende zijn in wat je nu moet doen. In onze tweewekelijkse nieuwsbrief delen we unieke informatie over Rouw & Verlies en over Erven & Nalaten.

De mails die we schrijven zijn in toegankelijke taal en toch gaat het over grote en belangrijke thema's. Daarom maken we al dat ingewikkelde graag gemakkelijker voor je. En we helpen je met deze informatie zo concreet mogelijk zodat jij er iets mee kan doen.

Rouwtijd aanmelden

Naam(Vereist)